Foto: TT

Efter kaoset – nu kan du hämta ut paket igen

Uppdaterad
Publicerad

Leverantörsföretaget DHL:s paketsystem slutade fungera under lördagseftermiddagen med konsekvensen att inget av DHL:s 1 600 utlämningsställen, som kiosker, närbutiker och bensinmackar, kunde lämna ut paket – med drygt ett dygn kvar till julafton. Nu söndagsmorgonen meddelade DHL att systemet igång igen.

Inloggningssystemet för ombuden slutade fungera 16.15 på lördagen, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera.

– Det här får inte hända, vi har full fart för att åtgärda problemet, säger Jonas Lindell, chef för paket på DHL, till TT mitt under haveriet.

Oklart hur många kunder som påverkades

Strax efter midnatt kunde DHL avhjälpa felet, och systemet ska nu återigen fungera felfritt. Exakt hur många kunder som påverkades när felet var igång är svårt att veta, enligt Jonas Lindell. Att det skedde med två dagar kvar till julafton är beklagligt, men paketmängden är något mindre nu än tidigare i december.

– Det är svårt att veta exakt. Däremot var de tuffaste dagarna med paketutlämning i december redan förbi innan systemet la av. Toppen var runt Black friday, säger Jonas Lindell till SVT. 

Kreativa lösningar

Flera av ombuden som SVT Nyheter var i kontakt med under kaoset hittade egna lösningar på problemet.

På Hemköp i Jönköping tilll exempel lämnade man ut paket utan att använda systemet. Istället fick kunderna uppge personnummer, namn och id-nummer, som personalen kunde föra in när systemet började fungera igen.

– Folk har ju betalat extra för att få det till jul och då tycker ju jag att de ska få det. Det är ju ändå jul, säger en anställd på Hemköp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.