Justitieministern om hedersbrott: ”Ska ha samma prioritet som organiserad brottslighet”

Uppdaterad
Publicerad

Brott med hedersmotiv ska bekämpas med kraft, bland annat med hjälp av en ny lag som ska få upp straffskalan, säger justitieminister Morgan Johansson. 

– Det är först på de senaste åren som jag tycker att man tar den här frågan på det stora allvar som den förtjänar att tas. Det gäller att säga att våld i nära relationer, som de här hederbrotten faller under, ska ha samma prioritet som allt det vi gör nu mot den organiserade brottsligheten, det ska ses som likvärdigt tycker jag, säger Morgan Johansson i Morgonstudion.  

Förra året infördes skärpta straff för hedersrelaterade brott och utreseförbud för barn som riskerar att bli bortgifta eller könsstympade utomlands. Nu är ett annat lagförslag på remiss, där regeringen vill ska få upp straffskalan för gärningsmän med hedersmotiv.

Hedersmotiv ska straffas extra

– Med den nya lagen som vi jobbar med nu, kan vi lägga ihop en rad brott som kanske i sig ger mindre straff men när man ser det systematiskt och ser att det här upprepas och är en del i en hederskultur, då skulle man kunna dömas för ett särskilt hedersbrott med mycket strängare straffskala, säger Morgan Johansson.

Den här lagen om hedersbrott skulle fungera ungefär likadant som lagen om kvinnofridsbrott, som gjorde att man fick upp straffskalan för den typen av brott. Lagförslaget kommer läggas fram under året enligt justitieministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.