Julian Assange. Foto: Scanpix

Justitieråd: ”Assange-processen en röra”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt jutsitieråd berömde i en föreläsning WikiLeaks-grundaren Julian Assange. Men Assange själv var missnöjd ändå – redan före förläsningen.

Vid en föreläsning för studenter i Adelaide, Australien kritiserade justitierådet Stefan Lindskog den rättsliga processen mot WikiLeaks grundare Julian Assange som är misstänkt för sexuellt ofredande av två svenska kvinnor.

– Jag anser att det är en röra, och man frågar man sig hur det kunde bli så,  säger Stefan Lindskog,.

Fallet Assange

– Huvudsakligen tror jag det beror på missförstånd, särskilt när det gäller frågan om utlämning till USA.

Berömde Assange

Stefan Lindskog menar att utlämningsavtalet mellan Sverige och USA inte går att tillämpa i Assanges fall eftersom avtalet inte omfattar politiska och militära brott. Lindskog passade också på att berömma Assange för offentliggörandet av hemlig information och nämnde speciellt videon där en amerikansk helikopter mejar ner civila.

–  Han kommer att bli ihågkommen som en person som publicerade hemlig information till mänsklighetens fromma, sade Lindskog och fick applåder från Assanges landsmän.

Assange kritisk – på förhand

Men Julian Assange är inte lika uppskattande och inför Lindskogs föreläsning sade han till nyhetsbyrån Fairfax Media att han ser ett mönster där högt uppsatta svenskar, inklusive den svenska utrikesministern, statsministern och justitieministern, alla har attackerat honom eller Wikileaks offentligt. Vad Assangs sedan tyckte om Lindskogs föreläsning är inte känt

Att ett justitieråd uttalar sig om en pågående rättsprocess är uppseendeväckande och Högsta Domstolens ordförande, Marianne Lundius, säger till Svenska Dagbladet att justitierådets medverkan kan påverka bilden av det svenska rättssystemet.

Kan frånsäga sig fallet

Sent på torsdagskvällen kommenterar Stefan Lindskog i ett mejl till SVT rapporteringen om hans föreläsning i Adelaide:

”Vad som är en ”mess” är situationen, som jag också betecknade som ett dödläge. Jag har inte i någon kontroversiell rättslig fråga uttalat en uppfattning som vad jag vet eller kan antas komma under rättslig prövning när det gäller Assange.”

Han fortsätter:

”Jag har varken berömt eller klandrat Assange. Jag har däremot lyft fram den samhälleliga betydelse av leakages och whistle-blowers. Jag har förklarat det svenska systemet meddelarfrihet, som möjliggör viktig samhällskontroll.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet