Kaffe kan skydda mot bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem koppar kaffe om dagen mer än halverar risken för en viss typ av bröstcancer, den icke hormonberoende, enligt en ny studie från Karolinska institutet.

2800 kvinnor med bröstcancer och 3 000 friska kvinnor har ingått i studien och resultaten publiceras i Breast Cancer Research

-Kaffet sticker ut som en enskild skyddsfaktor även när vi manglat igenom alla andra faktorer som kan ha betydelse, säger professor Per Hall till Göteborgs-Posten.

Forskarna såg att de kvinnor som dricker kaffe varje dag har en lägre frekvens av bröstcancer än personer som sällan dricker kaffe.

Vid fem koppar eller fler sjönk bröstcancerrisken med 57 procent. Någon så stark skyddseffekt har enligt Per Hall ingen forskargrupp noterat tidigare.

Enligt en av medförfattarna till studien, Jingmei Li vid Karolinska institutet, råder det delade meningar i forskarvärlden om hur kaffe påverkar människokroppen. Olika studier har gett motstridiga resultat.

Men den aktuella studien stämmer överens med en tidigare tysk studie med samma upplägg, även om den tyska visade på ett mycket svagare samband mellan kaffedrickande och icke hormonberoende bröstcancer.

Oklart varför

Forskarna kan inte säkert säga vilken mekanism som ligger bakom kaffets välgörande effekt. Men de tror att kan ha att göra med hur kaffet tillretts och vilka typ av böna som använts.

Den som tycker om kaffe kan luta sig mot en rad nya forskningsrön de senaste åren. Drycken tycks bland annat skydda mot – förutom vissa former av cancer – demens, parkinson, diabetes och hjärtsjukdomar.

Förutom koffein innehåller kaffe magnesium, fytoöstrogener, antioxidanter och klorogensyra bland en stor mängd andra ämnen. Men vilken effekt de olika substanserna har vet ingen i dag.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.