Enligt Margit Silbersteins källor har Socialdemokraterna nu bestämt sig för att inför valet nästa år med större kraft och bestämdhet försäkra inför väljarna att de är seriösa med att de vill bilda regering eller samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet. Foto: TT

Analys: Socialdemokraterna vill styra med Liberalerna och Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokraterna kommer att gå fram i valrörelsen nästa år med ett tydligt budskap att de vill styra landet tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, enligt källor i regeringskansliet. Det betyder att Socialdemokraterna vänder Vänsterpartiet, dagens samarbetspartner, ryggen och tar politiken i en annan riktning än dagens.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Stefan Löfven sa redan inför valet 2014 att han anser att blockpolitiken är fördummande. I retoriken har han hållit fast vid den ståndpunkten. Men hans utsträckta hand har blivit föremål för mycket raljerande och politiska ironier.

Kritiken har gått ut på att han inte menat allvar. Han har sträckt ut näven mot Liberalerna och Centerpartiet, som fortfarande bär etiketten mittenpartier, för att i nästa andetag gå till attack mot de två allianspartierna för att de i hans ögon varit med om att rasera den svenska välfärden, hans skötebarn den svenska modellen.

S är ”trygga med att det är rätt väg att gå”

Men enligt mina källor har Socialdemokraterna nu bestämt sig för att inför valet nästa år med större kraft och bestämdhet försäkra inför väljarna att de är seriösa med att de vill bilda regering eller samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet. Socialdemokraterna säger sig vara trygga med att det är rätt väg att gå eftersom väljarna i olika mätningar har visat att de vill ha den sortens samarbete, som skulle resultera i en politik i mitten.

Det är inte precis den beteckningen som Vänsterpartiet skulle ge politiken. Jonas Sjöstedt kommer att säga att en röst på Socialdemokraterna är en röst på högerpolitik. Sjöstedt är redan upprörd över signaler han hör från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet att de är på väg att lämna honom.

LÄS MER: Sjöstedt fick äta upp attacken mot Reinfeldt

Jonas Sjöstedt har känt sig ratad redan tidigare av Stefan Löfven. Efter valet 2014 var Sjöstedt så besviken att hans ögon tårades efter att han i samtal med Stefan Löfven fått beskedet att han och Vänsterpartiet inte var välkomna in i regeringen.

Sedan dess har Vänsterpartiet istället fått nöja sig med att vara stödparti till regeringen, som fått igenom sin budget genom stöd från Vänstern. Vänsterpartisterna har varit ganska nöjda med samarbetet, som gett dem tillräckligt med utdelning för att de ska kunna säga att de gjort skillnad i budgeten.

SD tänker rösta nej till AKB

Det mest sannolika är att valresultatet inte ger något tydligt och självklart besked om vilka partier som kan bilda regering 2018. Särskilt inte efter att Sverigedemokraterna gjort klart att de tänker rösta nej till Anna Kinberg Batra som statsminister om de inte i förväg fått förhandla om vad de kan få i utbyte.

Och såväl Anna Kinberg Batra som Stefan Löfven har sagt att de inte kommer att släppa fram den andre. Men på något sätt måste ju riket styras. Och valresultatet kommer att bli underlag för förhandlingar när talmannen efter valet ska sondera vilka konstellationer som har störst förutsättningar att få igenom sin politik, inte minst den ekonomiska politiken.

LÄS MER: Kinberg Batra: Vi ska rösta nej till Löfven

Socialdemokraterna hoppas alltså att det ska bli möjligt att bilda en regering med Liberalerna och Centern. Allianspartierna har, i alla fall tidigare, gett uttryck för att de vill hålla ihop Alliansen. Ska det bli en blocköverskridande regering ska alla allianspartier vara med. Och då är Anna Kinberg Batra statsministerkandidaten.

Scenariot är inte särskilt realistiskt. Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill regera med varandra. För Socialdemokraterna är det dessutom en omöjlig tanke att sätta sig i en regering utan att inneha statsministerposten. Ska det regeras ska det ske med Stefan Löfven som statsminister.

Menar Löfven allvar?

Hur den politiska kartan ser ut efter valet är förstås skrivet i stjärnorna. Miljöpartiet kan åka ut ur riksdagen tillsammans med Kristdemokraterna. Och tar man avstamp i dagens läge kan Annie Lööfs parti bli större än Anna Kinberg Batras. Och Sverigedemokraternas skugga som förföljer nästan alla partier i riksdagen ser ut att bli mycket större än i dag.

LÄS MER: SVT/Novus: M fortsätter backa – SD näst största partiet

Stefan Löfvens strävan att splittra Alliansen och samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet kanske inte ens räcker till för en majoritet i riksdagen. I alla fall inte om Miljöpartiet utplånas som riksdagsparti efter 2018.

Och även om de blir kvar i parlamentet kan det bli problem med det blocköverskridande på grund av Jan Björklund. Han har sagt att han kan tänka sig samarbete med Löfven om han bara sparkar ut de gröna ur regeringen.

Och menar Löfven verkligen allvar den här gången? Hans trovärdighet kanske kan härledas till vad han sa som ny partiledare i en intervju i Agenda: ”Jag har så svårt för det här med höger och vänster. Jag tror ingen kan definiera vad som är höger och vänster.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.