Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som ny aktör på en politisk arena möter man ett enormt motstånd”, säger Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet Livskvalitet. Foto: SVT Politikbyrån

Kallas för ”Muminpartiet” – nu slår partiledaren tillbaka: ”Det känns som mobbning”

Publicerad

Det är inte alltid lätt att vara ett litet parti. Karlstadpartiet Livskvalitet har skördat framgångar, men uppger att man hånas av såväl medier som andra politiker. Något som gör partiets talesperson Peter Sörensen sorgsen.

– Mediernas bevakning har varit väldigt platt och dålig måste jag säga. I mina ögon hotar det demokratin, säger han i Politikbyrån.

Karlstadpartiet Livskvalitet bildades för att sätta p för planerna på ett kommersiellt Muminland i friluftsområdet Skutberget, ett projekt som stoppades i april 2021. Men trots att det gått över ett år sedan planerna skrotades av förvaltningsrätten i Karlstad får partiet fortfarande höra att de är ett ”Muminparti” – i SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” har partiet ett återkommande tema.

”Bemött med armbågarna”

Nu hävdar Peter Sörensen, talesperson och partiledare för Karlstadpartiet Livskvalitet, att partiet blivit motarbetade av såväl medier som företrädare för andra politiska partier i Karlstad. Partiet hävdar bland annat att en ”ledamot ur det blågröna styret verkar driva privat vendetta mot Karlstadpartiet”.

Politikbyrån

– Som ny aktör på en politisk arena möter man ett enormt motstånd ifrån den etablerade makten från höger till vänster när man försöker ge sig in på en arena som traditionellt har varit besatt av ett gäng rikspartier, säger Peter Sörensen i Politikbyrån.

– Man blir verkligen bemött med armbågarna. Man blir otroligt nedlåtande och illa bemött av de andra partierna. Det var fruktansvärt faktiskt. Det påminner mig om grundskolan och mobbning, tillägger han.

Statsvetaren: ”Kan vara avståndstagande”

Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet, säger att systemet gynnar de som redan är invalda.

– Etablerade partier kan bemöta nya med att inte ingå i samarbeten, vara avståndstagande eller se dem som en odemokratisk aktör. Men det kan också vara på det personliga planet. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen fick de till en början inte vara med i sociala aktiviteter i riksdagen, säger hon och fortsätter:

– Det är alltid svårt att komma in i ett nytt sammanhang, det är en mänsklig grej. Men det kan också påverkas av hur valrörelsen sett ut.

I kommunvalet 2022 fick Karlstadpartiet 3,42 procent, vilket är en minskning jämfört med 2018 då partiet fick 4,8 procent. Partiet har i dag 2 mandat i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet