Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson beskriver varför Socialdemokraterna inte stigit i opinionen inför EU-valet. Foto: Axel Rydén

Mats Knutson om väljarbarometern: ”Kalldusch för Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SVT/Verians väljarbarometer inför EU-valet är en kalldusch för Socialdemokraterna. Många socialdemokrater har hoppats på uppemot 30 procent i det här valet. Det verkar avlägset just nu.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Opinionsundersökningar är alltid behäftade med ett visst mått av osäkerhet. Särskilt svårt anses det vara att mäta EU-opinionen, inte minst på grund av det lägre valdeltagandet.

Socialdemokraternas nedgång beror sannolikt på flera saker. Kampanjstrategin med fokus på kritik mot Sverigedemokraterna och europeisk extremhöger har uppenbart inte mobiliserat de egna väljarna. Samtidigt har partiet en toppkandidat i Heléne Fritzon som har klart lägre förtroende än viktiga konkurrenter.

EU-val 2024

Både Jonas Sjöstedt (V) och Alice Bah Kunke (MP) åtnjuter högre förtroende bland väljarna. Gör de bra slutdebatter och utfrågningar kan läget alltså förvärras ytterligare för Socialdemokraterna innan valdagen den 9 juni.

SD:s bakslag ingen draghäst för S

Ett valresultat på 25 procent skulle ändå vara en mindre framgång för Socialdemokraterna, som i förra EU-valet fick nöja sig med 23,5 procent. Men faktum är att Socialdemokraterna har backat i samtliga EU-val sedan 1995.

Den hårda kritiken mot Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier har heller inte gynnat Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna tycks inte påverkas alls av denna debatt. SD är på väg mot ett klart bättre valresultat än i Europavalet 2019.

L, KD och C går framåt

Dagens SVT/Verian ger Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ett visst andrum inför valet. Alla ökar något, även om det är inom felmarginalen, och ligger över fyraprocentsspärren i den här undersökningen. Kanske är det krisdiskussionen i sig som har verkat mobiliserande här.

Men marginalen nedåt är liten. Valrörelsen för dessa partier kommer även fortsatt att vara en rysare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-val 2024

Mer i ämnet