Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I början av kriget var folk mycket mer villiga att hjälpa till, men nu har det gått utför.” Hör Kalle och Jerker om det svikande engagemanget för Ukraina. Foto: Linda Hörnqvist

Kalle och Jerker utbildar ukrainska soldater i krigssjukvård

Uppdaterad
Publicerad

På olika håll i världen börjar stödet till Ukrainakriget att sakteligen svikta. Men det finns fortfarande flera svenskar som fortsätter att åka ner för att hjälpa till på olika sätt.

– Det är ett utnötningskrig, vi måste stötta varandra, säger “Jerker”.

Kalle och Jerker, som egentligen heter något annat, åker kontinuerligt till Ukraina och har gjort det sedan kriget bröt ut.

– I början av kriget var folk mycket mer villiga att hjälpa till, men nu har det gått utför. Folk har blivit trötta, säger Kalle.

Kriget i Ukraina

Båda har förutom att åka ner med förnödenheter och sjukvårdsmateriel i snart två år också utbildat soldater som strider vid fronten i traumasjukvård.

– Många kallar det för krigssjukvård. Det är stora blödningar i extremiteter, hur man kan behandla en punkterad lunga med mera, säger “Jerker”.

– Det lilla vi gör påverkar deras liv direkt, säger Kalle.

”Åker ner som en kompis”

Soldaterna som de har utbildat har numera blivit några av deras närmaste vänner. Och varje gång de åker ner, försöker de att hälsa på dem – oavsett hur nära fronten de befinner sig.

– Vi visar att vi inte bara är här för att lämna saker eller håller på med utbildning utan man åker ner som en kompis också. Det är jätteviktigt. Det får deras moral att höja sig lite, säger Kalle.

Se mer om Kalle och Jerker i dokumentärserien “Svenskarna i Ukraina” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet