Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Fredriksson åkte till Ukraina för att strida mot Ryssland. Hör honom och hans fru Linda Fredriksson om meningen med uppdraget, som tillslut tog hans liv. Foto: SVT

Svenske prickskytten Johan offrade allt för att hjälpa Ukrainas militär i kriget mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Han kallades ”Swede” av sina kamrater i förbandet nere i Ukraina. Johan Fredriksson var utbildad prickskytt efter tiden som jägarsoldat i lumpen för 20 år sedan. En dryg vecka innan han sattes in i slaget om Avdijivka gjorde SVT en intervju med honom, en intervju som skulle visa sig bli hans sista.

Hemma i Skellefteå väntade Johan Fredrikssons fru Linda och döttrarna på att han skulle komma hem.

– Vi var överens om att det här var något han behövde göra. Det var inte så att jag ville att han skulle åka, men jag förstod att det här var något han behövde, säger Linda.

I intervjun med SVT berättar Johan själv om meningen med de livsfarliga uppdragen – och delar med sig av sina filmer från fronten.

Under inspelningen var han maskerad:

– Den rollen jag har som prickskytt är lite mer eftertraktad och speciellt som västerländsk vill jag inte ens ta risken att få mitt namn eller bild ute.

Nu kan SVT visa hans ansikte. Johan blev 40 år gammal.

Johan och Lindas egna ord och bilder har blivit till en dokumentär om paret, om kriget i Ukraina och om hur det når oss i Sverige.

Se mer i klippet ovan eller titta på hela dokumentären på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.