Kammarkollegiet har granskat M, SD, L, S och KD efter ett avslöjande från Kalla fakta. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kammarkollegiet avslutar tillsynsärende om partifinansiering

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kalla faktas avslöjande att flera partier varit redo att kringgå lagen om donationer startade Kammarkollegiet en granskning av M, S, L, KD och SD i augusti. Nu uppger förvaltaren att ärendet är avslutat.

Det var i mitten av augusti som TV4:s granskning uppdagade att nämnda partier föreslagit upplägg för att gå runt lagen om att ta emot donationer. Inför dolda kameror gav partierna förslag på flera metoder för hur man skulle kunna donera anonymt, bland annat med bulvanupplägg.

Inga ytterligare åtgärder

Kammarkollegiet – som agerar kapitalförvaltare, upphandlare, försäkringsbolag och juridisk byrå för statsförvaltningen – inhämtade därav uppgifter från respektive parti för att granska om något inte sköttes regelrätt.

– Det finns inga konkreta uppgifter i programmet om att något parti brutit mot bestämmelserna i insynslagen. Vi bedömer därför att det inte finns skäl att vidta ytterligare åtgärder, säger Gunnar Larsson, generaldirektör Kammarkollegiet i ett pressmeddelande till SVT.

Partiernas revisorer hade inget att anmärka på angående intäktsredovisningarna och därmed avskrivs nu samtliga ärenden.

Hör Kalla faktas hemliga inspelning med Socialdemokraternas ekonomichef i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kalla faktas hemliga inspelning med Socialdemokraternas ekonomichef i klippet. Foto: TV4 & Christine Olsson/TT

Fakta: Kammarkollegiet

Kammarkollegiet fungerar som kapitalförvaltare, upphandlare, försäkringsbolag och juridisk byrå för statsförvaltningen. Även Allmänna arvsfonden finns finns där. På Kammarkollegiet arbetar cirka 350 personer – framför allt jurister, ekonomer och kvalificerade handläggare. Myndigheten finns i Stockholm och Karlstad.

Kammarkollegiet inrättades redan 1539 och är därmed Sveriges första myndighet. I dag lyder myndigheten under Finansdepartementet.

Källa: Kammarkollegiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.