Nooshi Dadgostar (V) meddealde att Vänsterpartiet vill att Kammarkollegiet granskar M, S, SD, KD och L efter avslöjandet om att de varit beredda att kringgå lagen om hur donationer ska hanteras. Foto: Tim Aro/TT

Flera partier ska granskas efter Kalla fakta-avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Kammarkollegiet meddelar att man kommer granska M, S, L, KD och SD efter Kalla faktas avslöjande att partierna varit redo att gå runt lagen om att ta emot donationer, rapporterar TV4.

Nooshi Dadgostar (V) anmälde de fem partierna till myndigheten som följer under finansdepartementet, på tisdagen.

– Vi vill se om det finns mönster, sade Nooshi Dadgostar enligt TV4.

Val 2022

Kammarkollegiet uppger att tillsynsärenden ska öppnas för de fem partierna. Om de anses skyldiga till kringgående av lagen riskerar de att betala vite.

Föreslog olika metoder

Kalla fakta avslöjade initialt att en ledande KD-politiker övervägt att ta emot anonyma partidonationer trots att det kan strida mot lagen. Efter vidare granskning kom det fram att fler partier har försökt kringgå lagens krav på transparens, för att lyckas ta emot pengar.

Kristdemokraterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har inför dolda kameror föreslagit flera metoder för hur man kan donera anonymt till partiet.

Bland annat ska partierna ha föreslagit bulvanupplägg, det vill säga att pengarna ges via en annan person, för att hålla den riktiga givaren hemlig.

M föreslog bland annat ”familjemetoden”, en annan typ av bulvanupplägg där pengarna sprids ut på ett större antal givare. Även ”Lotteri”-metoden, där flera personer köper ett stort antal lotter på autogiro varje månad, föreslår M som ett sätt att stödja partiet. Den metoden har även S använt sig av.

Ett annat metodförslag som kom från L, går ut på att donera pengar till projekt som inte direkt kan kopplas till partiet, men som en från partiet sade kommer att gynna partiet.

Hör Kalla faktas hemliga inspelning med Socialdemokraternas ekonomichef i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kalla faktas hemliga inspelning med Socialdemokraternas ekonomichef i klippet. Foto: TV4 & Christine Olsson/TT

Lagen om insyn i partiers finansiering

Lagen om insyn i partiers finansiering skärptes 2018 för att förhindra korruption.

Stora anonyma bidrag är förbjudna för att dolda pengar inte ska kunna påverka politiken. Enligt lagen ska varje parti öppet redovisa namnet på varje person som ger mer än 24 150 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet