Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kalla faktas telefonsamtal till Lisa Flinth, Liberalernas ansvariga för partiets strategiska ledningsstöd. Foto: Tv4Visa alla (3)
Visa alla (3)

Efter Kalla faktas avslöjande – Ännu en politiker lämnar sin tjänst

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Efter Kalla faktas avslöjande att fem av åtta partier velat hjälpa en hemlig bidragsgivare att kringgå lagen om insyn i finansiering av partier har Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell tagits ur tjänst, rapporterar TV4.

Nu säger L-ledaren Johan Pehrson att även Lisa Flinth, Liberalernas ansvarig för strategiska ledningsstöd lämnar sin tjänst.

– Vi säkerställer att det här aldrig händer igen, säger han till TV4.

I dag avslöjar TV4:s Kalla fakta att fem av åtta partier varit villiga att hjälpa till med upplägg som gör större ekonomiska donationer anonyma – trots att detta kan strida mot lagen.

När en affärsman som erbjuder stora summor pengar med krav på anonymitet ringer upp partierna föreslår flera av dem att han ska låta någon annan donera pengarna för att själv slippa bli identifierad. Upplägget dyker upp som en lösning bland annat i ett samtal med Socialdemokraterna och Liberalerna.

Nu har Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell och Liberalernas ansvarig för strategiska ledningsstöd, Lisa Flinth, som båda förekommer i Kalla Faktas program, behövt lämna sina tjänster.

S: ”Agerat omedelbart på detta”

Magdalena Andersson gick tidigare under dagen ut med att ekonomichefen som var med i Kalla fakta har tagits ur tjänst. Detta sade hon till TV4 och uppgav att partiet ”agerat omedelbart på detta”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kalla faktas hemliga inspelning med Socialdemokraternas ekonomichef i klippet. Foto: TV4 & Christine Olsson/TT

När SVT Nyheter kontaktar partiets presschef Juan Pablo-Roa bekräftar han att ”medarbetaren inte är i tjänst”, men vill inte svara på om anledningen är dagens avslöjande.

– I övrigt kommenterar vi inte personalärenden.

Liberalerna följer efter

Nu meddelar Liberalernas partiledare Johan Pehrson i TV4 att L-toppen Lisa Flinth också lämnar sin tjänst. Detta efter att hon försökt hitta kryphåll som rör sig i ”gråzonen” när Kalla faktas anonyma affärsmannen ville ge henne en halv miljon kronor utan att det redovisas.

– Det är ett personligt misstag som Lena Flinth beklagar och hon har frivilligt valt att lämna sin tjänst, säger han till TV4.

– Vi har säkerställt att det finns nya rutiner för att det här aldrig händer igen, försäkrar partiledaren.

Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har, enligt Kalla faktas granskning, försökt kringgå lagen om anonyma donationer.

På onsdagen sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att hon anser att hennes partikamrater har hållit sig på rätt sida av lagen.

– Jag uppfattar att man har försökt utgå från det regelverk och lagstiftning som finns, sade hon till SVT.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomsof svarar i ett mejl att partiet har pratat om det men att de inte kommer att vidta några åtgärder.

Moderaterna har ännu inte svarat på hur partiet kommer att agera.

Lagen om insyn i partiers finansiering skärptes 2018 för att förhindra korruption. Stora anonyma bidrag är förbjudna för att dolda pengar inte ska kunna påverka politiken och enligt lagen ska varje parti öppet redovisa namnet på varje person som ger mer än 24 150 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet