Kan bli fler tomma stolar för Sverigedemokraterna efter valet

Uppdaterad
Publicerad

I opinionsmätningarna inför höstens val ser det ut som att Sverigedemokraterna kommer att få fler mandat än i dag. Men frågan är om man i så fall kommer att kunna fylla alla platser i kommunerna. Redan i dag finns tomma stolar där det saknas SD-politiker.

Enligt Valmyndigheten finns för närvarande 85 så kallade tomma stolar i kommunfullmäktige runt om i landet, det vill säga att den valda politikern har slutat och inte blivit ersatt.

Sverigedemokraterna står för 78 av de tomma stolarna i Sverige.

Val 2018 – #dinröst

– Man måste förstås sätta det i relation till hur många stolar vi har totalt, men det är klart att 78 (reds anm. tomma stolar) är för många, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

I den mindre kommunen Emmaboda står fyra av Sverigedemokraternas fyra stolar tomma.

– Men jag tror den här periodens tomma stolar är färre än förra perioden. Folk flyttar, folk börjar studera och folk inser kanske att politiken inte var vad de hade förväntat sig från början. Vi försöker utbilda i hur det är att vara politiker för att förstå den politiska processen.

155 politiska vildar i kommunerna

Utöver Sverigedemokraternas 78 tomma stolar finns, enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort, 155 stolar i kommunerna där tidigare SD-politiker sitter kvar som så kallade politiska vildar, efter att de lämnat eller blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna och ibland bytt parti.

– Det är ju ett problem vill jag ändå påstå om man röstar på någonting och sedan får något annat som väljare, säger Jomshof och fortsätter:

– Jag kan tycka att det är ett problem och vi har försökt få till en diskussion kring om det finns möjlighet att någonstans hantera den här sortens situationer på ett annat sätt. Att man kan knyta de politiska mandaten hårdare till partierna. Det är ju du personligen som äger mandatet och kan välja att sitta kvar även om du lämnar ett parti.

”Hoppas att det är ett övergående problem”

Om Sverigedemokraterna växter ytterligare efter valet är frågan om de då kan fylla alla nya stolar.

– Vi jobbar ju konstant med att försöka säkerställa att vi har tillräckligt många kandidater så att vi verkligen kan fylla ut den här kostymen och det förtroendet som väljarna ger oss. Den här gången har vi fler kandidater än någonsin tidigare så att jag tror och hoppas att det är ett övergående problem, säger Richard Jomshof.

Tomma stolar

Enligt Valmyndigheten finns för närvarande 85 så kallade tomma stolar i kommunfullmäktige runt om i landet, det vill säga att den valda politikern har slutat och inte blivit ersatt. Sverigedemokraterna står för 78 av de tomma stolarna, varav hela fyra vardera i Emmaboda och Klippan. De övriga tomma stolarna i landet är 2 stolar för Feministiskt Initiativ och 1 stol vardera för Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Utöver de helt tomma stolarna finns, enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort, 155 stolar i kommunerna där tidigare SD-politiker sitter kvar som så kallade politiska vildar, efter att de lämnat eller blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna och ibland bytt parti. Totalt i landet finns enligt DN:s undersökning 352 politiska vildar, varav exempelvis moderaterna står för 54 av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet