Minst två personer skadas vid en skottlossning i Östberga på tisdagseftermiddagen den 15 augusti 2015. Flera polispatruller rycker ut till platsen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kan polisen ha bidragit till en gängskjutning?

Uppdaterad
Publicerad

Polisen berättade för flera personer inom en gängkonstellation att det fanns hot mot dem. Kort därpå sköts en av deras fiender. I Veckans brott diskuteras polisens dilemma när de kontaktar personer inom kriminella nätverk.

Det handlar om två gäng i Stockholmsområdet som i åratal legat i konflikt med varandra och som polisen har under uppsikt, de så kallade Östberganätverket och Bredängsnätverket. Sommaren 2017 sköts en man ihjäl som var bror till en av de ledande inom Östberganätverket. Ett par månader senare fick polisen veta att det fanns en ökad hotbild mot mannen och en polis ringde upp honom samma kväll för att varna.

Ville pumpa polisen på detaljer

Det ledde till en febril aktivitet i gänget som ville pumpa polisen på detaljer, men enligt polismannen fick de bara svaret att det fanns en ”förhöjd hotbild” mot ledaren, inte mot hans familj. Några namn eller grupperingar ska, enligt polismannen, inte heller ha nämnts. 

Fler och fler kring den hotade gängledaren började reagera och själv började han packa för att sätta sig i säkerhet. Enligt honom själv hade han svarat polisen att han bara hade en fiende: det andra gänget, närmare bestämt två personer i Bredängsnätverket.

Dagen efter grep polisen en person som ansågs utgöra hotet, han frihetsberövades och därför bedömdes hotbilden vara mindre. Sent på kvällen skickades flera sms mellan polismannen och Östbergaledaren:

”Jobbar med grejer ikväll. Vill bara berätta att det har hänt bra grejer ikväll. Situationen har blivit bättre för dig och din familj. Kollegorna har gjort bra jobb.”

”Aha okej. Tack ska du ha.”

Planerade  motattack

En annan polis ringde upp ett par personer i Östberganätverket och undrade om de ändå ville ha polisbeskydd, men fick nej. I själva verket var planeringen av en motattack mot det rivaliserande gänget i Bredäng redan i full gång. Och tre dagar senare, den 20 november, sköts en man i Bredängsnätverket ihjäl i sin bil. 

Sju personer ur Östberganätverket åtalades i tingsrätten för mordet. Två fälldes men de friades senare i hovrätten. Av domarna kan ändå utläsas att såväl tingsrätten som hovrätten anser det rimligt att utgå från att det den mördade mannen dog till följd att motsättningen mellan de två nätverken. Hovrätten menar dock att bevis saknas för att kunna döma enskilda individer för mordet. Polisen förbereder sig nu på att konflikten kan trappas upp ytterligare med vedergällningar som följd.

Veckans brott har sökt de ansvariga för utredningen av mordet i Mariehäll men de vill inte kommentera.

– Vi vill inte kommentera utredningen med respekt av den friande domen i hovrätten, säger Ola Österling, presstalesperson vid Polisen.

Se hela programmet ”Veckans brott Redaktionen” om gängskjutningar på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.