Får tjäna 414 000 – plus politikerpension

Uppdaterad
Publicerad

Under sex års tid var Christina Hasselrot (S) landstingsråd, i dag får hon visstidspension från landstinget i Östergötland.
Hon beräknas ha en lön på 440 000 kronor i år – ändå får hon 200 000 kronor i pension.

Christina Hasselrot har gjort vad många tycker att före detta politiker ska göra, det vill säga skaffat nytt jobb.

Men trots att hon tjänar bra så får hon fortfarande ut sin visstidspension från landstinget. Reglerna gör nämligen att hon och andra ex-politiker kan jobba och tjäna pengar, men få ut pensionen samtidigt.

Olika regler landet över

Det handlar om ett slags fribelopp. Egentligen ska visstidspensionen räknas av med de pengar man tjänar efter att ha slutat som politiker. Men så länge man tjänar mindre än fribeloppet sker ingen avräkning alls. Och reglerna ser olika ut över landet.

I Västra Götaland till exempel är fribeloppet 154 000 kronor om året. Och det innebär att en tidigare politiker kan tjäna nästan 13.000 i månaden innan pensionen börjar naggas i kanten.

I Östergötland får man istället tjäna lika mycket som hela mellanskillnaden mellan sin politikerpension och den gamla politikerlönen.

Cristina Hasselrot har avböjt för SVT att kommentera frågan. Men Marie Morell (M), styrelseordförande för Landstinget Östergötland, svarar på SVT:s frågor:

– Hos oss är man garanterad att kunna ha en inkomst som motsvarar den man hade när man slutade som landstingspolitiker. Och har man då varit landstingspolitiker en väldigt kort period så får man lägre pension. Då blir istället fribeloppet högre, säger Morell.

Är det rimligt att kunna tjäna flera hundratusen och samtidigt ha pension?

– Det beror ju på vad man har för pension. Om man kan tjäna flera hundratusen har man nog en liten politikerpension.

I år är Christina Hasselrots fribelopp 414 096 kronor. Det är alltså så mycket hon kan tjäna innan hennes pension ens börjar minska. Hon beräknas ha en lön på 440 000 kronor i år – ändå får hon 200 000 kronor i pension från landstinget i Östergötland.

Inväntar överenskommelse

Förra året fick ett nittiotal tidigare landstingspolitiker sammanlagt 19 miljoner kronor i visstidspension, en tiondel av dem var 50 år eller yngre. De generösa villkoren gäller främst heltidspolitiker. De flesta väntar sig att reglerna kommer att skärpas inom kort. SKL och riksdagen utreder på varsitt håll riktlinjer med mer tidsbegränsade visstidspensioner, ett arbete som ska vara klart innan nästa val.

– Vi inväntar den överenskommelse som man gör för alla kommuner och landsting, och sedan antar vi den hos oss. 2014 kommer det en ny bestämmelse, säger Maria Åkesson som är personaldirektör på Örebro läns landsting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet