”Kan vara början på Rosornas krig”

Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ställde Stefan Löfven inför ett ultimatum om regeringsfrågan vid årets första maj. Det handlade om vinst i välfärden, en av Socialdemokraternas mest laddade frågor. Men det är inte omöjligt att Löfven välkomnar hårda bud från Sjöstedt.

Det hör inte till vanligheterna i politikens värld att dess företrädare ställer ultimatum inför öppen ridå. Men Jonas Sjöstedt, som ägnade en stor del av sitt första majtal åt vinster i välfärden och den förbudslinje som Vänstern som enda riksdagsparti driver, löpte linan ut och lovade att det inte blir några välfärdsvinster om Vänsterpartiet finns med i en regering vid ett eventuellt maktskifte.

Har hittills inte visat intresse

Fast den tilltänkte statsministern, Stefan Löfven, har hittills inte visat något intresse av att ha med Vänsterpartiet i en regering och nu kan han ha fått ett argument att stänga dörren för Vänstern vid en regeringsbildning. Löfven har ju varit väldigt tydlig med att han inte vill förbjuda vinst i välfärden, något han också tog strid för vid partikongressen i april.

När Mona Sahlin formerade sin rödgröna allians tvekade hon till en början att ha med Vänsterpartiet. Skälet hon angav var att Vänstern och dåvarande partiledaren Lars Ohly vägrade att acceptera det finanspolitiska ramverket med utgiftstak och överskottsmål.

Hon tvingades senare bjuda in Vänsterpartiet mot sin egen övertygelse. Istället för ett finanspolitiskt ramverk har Löfven alltså fått vinst i välfärden till sin hjälp om han vill hålla Vänsterpartiet utanför sin regering vid en valseger nästa år.

Kan bli rosornas krig

Visserligen sa Stefan Löfven solidaritet vid fler tillfällen i sitt tal i Malmö. Men det var som vanligt jobb och företagande som var hans röda tråd – inte a-kassa eller bidrag. Den sidan av myntet i den socialdemokratiska politiken stod LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson för.

Hans lansering av ett jobbpaket på 70 miljarder och slopat överskottsmål i de offentliga finanserna kan vara början på ett Rosornas krig, i vilket fall som helst sätter det igång en diskussion om vilken sorts politik Socialdemokraterna vill föra.

Stefan Löfven svarade LO-basen med vändande post att han inte tänker överge målet om ett överskott i finanserna under en konjunkturcykel. Men det behöver inte vara skrivet i sten eftersom diskussionen om överskottsmålet har tagit fart och självaste Göran Persson, portalfiguren för målet om överskott, tycker att det har gjort sitt.

Nämnde inte föräldraförsäkringen

Även finansminister Anders Borg har uttalat sig i en riktning som pekar mot en något lättsammare inställning till överskottsmålet.

Precis som på partikongressen höll Stefan Löfven ett brandtal för jämställdhet mellan män och kvinnor. Han sa att det är dags att göra upp med ofrivillig deltid. Men det har flera av framträdande socialdemokrater sagt före honom.

Han nämnde dock inget om föräldraförsäkringen och partikongressens kompromiss, som luddigt talar om en ökad kvotering i framtiden.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1 maj 2013

Mer i ämnet