Visa alla (3)
Visa alla (3)

”De åker ur Rosenbad nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven anklagade regeringen för att inte kunna lösa ungdomsarbetslösheten när han höll sitt huvudtal i Folkets park.

Löfven inledde med att säga att han är glad att vara i Malmö.

– Det känns väldigt väldigt bra att vara i Malmö, staden är ung, staden är global.

– Jag är helt övertygad om att det är Malmös pluralism som är er styrka. Sverige behöver en regering som ser alla människors drömmar och förhoppningar.

Ungdomsjobb i fokus

Löfven vände sig till Malmös unga och talade om att de lever i en global värld.

– Ni ska ta över Malmö, ni ska ta över Sverige, och hur mycket det än kan skrämma oss äldre så ska ni också ta över världen, sade han.

Men en sak står i vägen för de unga sade Löfven – ungdomsarbetslösheten.

– Alla unga ska få den chansen, vi ska utrota ungdomsarbetslösheten vi ska ge jobb och framtidstro.

Och ungas chans till utbildning och arbete blev som väntat huvudfokus i S-ledarens tal. Han upprepade S löfte om att alla unga ska få jobb eller utbildning inom 90 dagar.  Han angrep regeringens tredje steg i jobb- och utvecklingsgarantin, den så kallade fas 3, som Löfven beskrev som ”slutförvaring”.

– Tre små bokstäver,  en liten siffra men ett enda stort hån mot Sveriges unga, sade Löfven och rev ned applåder från åskådarna.

Löfven sade vidare att S vill satsa på skolan och ungas utbildningsmöjligheter.

Socialdemokraterna vill bygga ut högskolan, vi vill utöka skolplikten så att den också gäller gymnasieskolan, sade Löfven.

– Så tänker inte regeringen, de vill satsa på ettåriga gymnasieutbildningar, sade Löfven.

– Så agerar en regering som inte tror på sitt egets lands tonåringar, det gör vi, sade Löfven som tillade – Det är därför ni åker ur Rosenbad nästa år och publiken jublade.

”Läxhjälp efter behov”

– Läxhjälp ska ges efter behov, icke efter betalningsförmåga, sade Löfven och fortsatte att prata om välfärden och vårdskandaler där han menar att Moderaterna misslyckats.

–  De sade att de skulle skapa ordning – de skapade kaos. Det är alltid människors välmående som ska styra vår välfärd.

– Själviskhet skapar svaga människor – solidaritet en oslagbar styrka.

Löfven talade även om vikten av att satsa på innovation. Han sade att han vill stärka näringspolitisk samverkan.

– Enade sätter vi Sverige längst fram på den världsekonomiska kartan, det är socialdemokratisk politik.

Sverige behöver satsa på klimatlösningar som kan exporteras, sade Löfven. Att driva på för globala klimatavtal men också att få ned utsläppsnivåer på hemmaplan.

Löfven pratade också om jämställdhet och att det är dags att ta tag i begränsade visstidsanställningar, och delade turer på arbetsplatser.

– Sverige behöver en feministisk agenda som skapar lika lön för lika arbete.

Citerade Anna Lindh

Löfven tog upp Sveriges attityd mot konflikttyngda länder i världen. Han pratade då om SVT:s reportage om en syrisk pojke som arbetade som sjukvårdare i Aleppo i Syrien som sändes för några veckor sedan.

– Pojken är tolv år och säger ”blod har blivit som vatten för mig” tolv år, sade Löfven och upprepade: Tolv år! – Sverige behöver höja sin röst mot Bashar al-Assad, för det syriska folket. Ansvar måste utkrävas!, fortsatte han.

Löfven upprepade också kravet för ett erkännande av staten Palestina och citerade före detta utrikesminister Anna Lindh: – Israel och Palestina måste förstå att antingen vinner de freden tillsammans eller så förlorar båda.

Presenterade satsningar

På en presskonferens före talet presenterade Löfven två förslag för att få ned arbetslösheten.

Den första satsningen är en forskningskommission som ska titta på de länder som ligger bättre till än Sverige vad gäller arbetslöshet.

– Sverige är på 12:e plats när det gäller arbetslöshet. Vi har elva länder som har lägre arbetslöshet. Vi vill titta på dessa länder, vad har de gjort för satsningar som vi skulle kunna inspireras av, sade Löfven på en presskonferens två timmar före talet i Malmö.

”Ska vända på varenda sten”

Forskaren och professorn i nationalekonomi Mårten Palme kommer att leda kommissionen som ska leverera ett resultat i början på 2014.

– Varenda sten ska vändas på för att vi ska tillbaka till full sysselsättning, sade Löfven.

Den andra satsningen som Löfven presenterade är en företagarförmedling som ska hjälpa till med en generationsväxling hos svenska företag.

– Vi har en betydande generationsväxling framför oss, vi ska matcha unga som vill ha jobb mot företagare som vill lämna över sitt företag men som saknar någon som kan ta över.

För att få till generationsväxlingen ska regionala företagarförmedlingar upprättas, föreslår Löfven. De unga ska erbjudas utbildning och finansieringslösning med kommersiella lån där staten går in som garant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1 maj 2013

Mer i ämnet