Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsutredare samlas framför ett bord nära platsen för knivattacker i Weldon, Saskatchewan söndagen den 4 september. Foto: Heywood Yu/AP/TT

Kanada: Tio dödade och minst 15 skadade efter knivdåd

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio personer har dödats och ytterligare 15 har skadats i knivattacker på 13 olika platser i Saskatchewan-provinsen i Kanada.

Motivet till dåden är oklart, och polisen jagar nu två misstänkta män i 30-årsåldern.

Knivattackerna har utförts i de mindre samhällena James Smith Cree Nation och Weldon, i provinsen Saskatchewan i centrala Kanada. Det förstnämnda området beskrivs som ett ursprungsbefolkningssamhälle, med knappt 1 900 invånare.

– Det som hänt i vår provins i dag är fruktansvärt, säger Rhonda Blackmore vid den ridande polisen i Saskatchewan vid en pressträff.

Oklart motiv

Det första larmet inkom till kanadensisk polis tidigt på söndagsmorgonen. Polisen letar fortfarande efter de misstänkta, två män i 30-årsåldern som sågs i provinshuvudstaden Regina.

– Vi ber invånare i Saskatchewan och våra närliggande provinser att vara vaksamma. I det här skedet av vår utredning tror vi att några av offren varit måltavlor för de misstänkta och att andra har attackerats slumpmässigt, säger Blackmore.

Enligt polisen rör det sig om 13 brottsplatser i de två samhällena, där man funnit antingen avlidna eller skadade. De skadade har förts till sjukhus men det är möjligt att det finns fler som är drabbade själva tagit sig till sjukhus, säger kanadensisk polis vid en presskonferens.

Tidiga indikationer tydde på att offren kan ha blivit attackerade på måfå, men polisen har inte angett ett möjligt motiv, rapporterar AP.

Trudeau: Fruktansvärda attacker

Ett av offren i Weldon uppges vara en 77-årig änkling som älskade sina katter och var stolt över sin hemmagjorda sylt.

– Han gjorde ingenting. Han förtjänade inte det här. Han var en bra man med ett gott hjärta, säger Ruby Works, som bor i samhället, till The Canadian Press.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver på Twitter att attackerna är ”fruktansvärda och hjärtskärande” och att hans tankar går till de drabbade.

”Vi övervakar noga situationen, och uppmanar alla att följa uppdateringar från lokala myndigheter.”

Allmänheten uppmanas till försiktighet. De misstänkta sågs senast i en svart Nissa Rogue och är enligt lokalpolisen troligtvis ”beväpnade och farliga”.

– För närvarande vet vi inte om de har bytt fordon sedan i morse. Var de är och i vilken riktning de rör sig är oklart, säger Rhonda Blackmore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.