Putin under lupp i Kanholmsfjärden Foto: Russia Today

”Kanske Putin som fjärilssimmar?”

Publicerad

Ryska kanalen Russia Today driver med Försvarsmaktens bevis på att det fanns en ubåt i Stockholms skärgård.

– Hoppas bevisen är bättre den här gången, säger programledaren för Russia Today och visar upp bilder som delats i sociala medier.

Kan det ha varit Rysslands president Vladimir Putin som simmade fjäril i Kanholmsfjärden? Eller kanske Loch Ness-odjuret?

Skämtteckningar och fyllehån

I ryska massmedier i övrigt får uppgifterna från Sverige relativt lite uppmärksamhet. Ingen av de större nyhetsbyråerna eller tidningarna lyfter för närvarande upp nyheten stort på sina webbplatser.

”Sveriges försvar bekräftar illegal närvaro av utländska ubåtar”, heter det i nyhetsbyrån Rias artikel som i korta ordalag redogör för uttalandena från Sverker Göranson och Stefan Löfven. I texten konstateras att inget land pekas ut som skyldigt.

En tecknad illustration till texten säger samtidigt en hel del om den ryska synen på ubåtsuppgifterna:

”I går fångade jag en sån här!”, säger en uppenbart överförfriskad svensk marinofficer, med ett antal små ubåtar snurrandes runt huvudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet