Kaplans agerande slår rakt mot statsministern

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) hade redan innan de senaste avslöjandena en svag ställning i regeringen. Nu försvagas hans position ytterligare. Även om han klarar av att rida ut stormen får han svårt att med kraft driva sina politiska sakfrågor. Det slår tillbaka direkt mot statsminister Stefan Löfven som pekat ut bostadsfrågan som en av de viktigaste för regeringen att hantera.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Mehmet Kaplan har även tidigare kritiserats för sina kontakter med tvivelaktiga organisationer. En av dem som kritiserat Mehmet Kaplan är socialdemokraten Nalin Pekgul som anklagat Kaplan för att ha en ”dold agenda” och för att han ”trätt fram till islamistiska organisationers och personers försvar”.

Normalt att i förväg undersöka frågan

De senaste avslöjanden innebär att strålkastarljuset åter riktas mot Kaplan. Varje statsråd har en skyldighet att agera på ett sätt som gör att hans eller hennes omdöme och oberoende inte kan ifrågasättas. Att medverka i en middag där företrädare för en ultranationalistisk extremistorganisation deltar är alltså uteslutet. Ändå var det exakt vad Mehmet Kaplan gjorde.

Mehmet Kaplan säger i dag att han inte visste vilka som deltog i middagen. Som statsråd har man naturligtvis en skyldighet att i förväg kontrollera vilka engagemang man är inbjuden till. Det torde finnas färdiga rutiner för det inom regeringskansliet. Få politiker vill riskera att hamna i fel sammanhang. Det kan bli ödesdigert. Därför är det normalt arbete för staben till en minister att i förväg undersöka frågor av det här slaget.

Intern kritik alltid svårast

Kaplans situation underlättas inte av att han nu får hård kritik av sin statsrådskollega, kulturministern Alice Bah Kunke. När den här typen av förhållanden avslöjas och exponeras i offentligheten är den interna kritiken alltid svårast att hantera.

När det gäller kontakterna med den islamistiska organisationen Milli Görus är förstås detta lika anmärkningsvärt, inte minst med tanke på den kritik som redan tidigare har riktats mot Mehmet Kaplan, bland annat av Nalin Pekgul.

Slår rakt mot statsministern

För regeringen kommer den negativa uppmärksamheten ytterst olämpligt. Bostadsfrågan är en av de absolut viktigaste att hantera de kommande åren. Boverket har sagt att det behöver byggas minst 700.000 bostäder under de kommande åren. Flyktingkrisen kräver nya bostäder runt om i landet.

Som bostadsminister är Mehmet Kaplan huvudansvarig för detta politikområde. Att i det läget utsätta sig för kritik för samröre med högerextrema och islamistiska organisationer är obetänksamt och vårdslöst. Det slår dessutom rakt mot statsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

MP-krisen

Mer i ämnet