Peter Hultqvist och James Mattis. Foto: TT

USA:s försvarsminister varnar Sverige i hemligstämplat brev

Publicerad

Sveriges försvarssamarbete med USA kan försvåras i framtiden om Sverige skriver på ett FN-avtal för att förbjuda kärnvapen, skriver USA:s försvarsminister till sin svenske kollega i ett hemligt brev enligt Svenska Dagbladet.

I ett hemligstämplat brev varnar USA:s försvarsminister James Mattis sin svenske kollega Peter Hultqvist för att skriva under ett FN-avtal som skulle förbjuda kärnvapen globalt, erfar Svenska Dagbladet.

Avtalet är tänkt att öppnas för undertecknande den 20 september och den svenska regeringen har planer på att skriva under, precis som 121 andra länder.

LÄS MER: 122 länder för FN-överenskommelse om förbud mot kärnvapen

Kritiserades av Obama

Mattis och Hultqvist träffades senast i maj när Mattis, enligt SvD, uttalade sig på ett sätt som kunde uppfattas som en utfästelse om militärt stöd i händelse av att Sverige skulle utsättas för ett angrepp. Men enligt James Mattis brev till Peter Hultqvist skulle en svensk underskrift påverka Sveriges relationer med USA negativt, både i fredstider och i händelse av ett krig.

Samtliga länder med kärnvapen har varit emot processen, och från USA:s håll kritiserades konventionen redan under Obamas tid.

Även Europas kärnvapenstater ska ha varnat Sverige för att samarbeten kan försvåras om avtalet undertecknas, skriver Svenska Dagbladet.

LÄS MER: FN trotsar stormakterna om kärnvapen

SVT Nyheter söker Peter Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer