Katolska kyrkan på Folkungagatan i Stockholm. Foto: Scanpix

Katolska kyrkan går framåt

Uppdaterad
Publicerad

För Katolska kyrkan i Sverige är utvecklingen motsatt mot Svenska kyrkan – här blir medlemmarna fler.

Enligt Jan Svensson, registeransvarig, har siffrorna pekat uppåt sedan 2001. I november förra året var medlemsantalet 103.509. Det kan jämföras med november 2011, då 100.867 personer var medlemmar. Hittills i år har ytterligare några hundra tillkommit.

Många medlemmar är utlandsfödda. Svensson beskriver en känsla av vind i seglen.

– Men det är också stora utmaningar, eftersom det kommer folk från olika länder, med olika språk, det gäller att hålla samman det här. Det är inte alla gånger en lätt uppgift, men det är positiva utmaningar. Prästerna och församlingsarbetarna är multikulturella. Vi har till och med flera som pratar arabiska. Väldigt få av prästerna är svenskfödda, säger Jan Svensson.

Han beskriver en typisk person som blir medlem som en förälder vars barn ska döpas, som då samtidigt registrerar sig själv.

– Invandringen avstannar inte. Även vi har tapp, det träder ut folk och folk dör, summa summarum har vi trots det ändå en uppgång i medlemstalen, säger Jan Svensson.

Fler kyrkor ökar

Även andra frikyrkor har haft en positiv utveckling.

Svenska Alliansmissionen ökade exempelvis med 80 medlemmar till 13.686 förra året.

Pingstkyrkans statistik för 2012 är ännu inte sammanställd, men 2011 ökade medlemsantalet med drygt 500 personer till 83.284.

Men den långsiktiga trenden har varit nedåtgående. I mitten av 1980-talet hade Pingstkyrkan över 100.000 medlemmar och år 2000 mer än 90.000.

Evangeliska frikyrkan har också gått framåt sett till antalet medlemmar som var 32.223 år 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer