Katrin Westling Palm blir ny generaldirektör på Skatteverket. Hon är i dag generaldirektör på Pensionsmyndigheten. Foto: TT/Claudio Bresciani

Katrin Westling Palm ny chef på Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Ny generaldirektör på Skatteverket blir Katrin Westling Palm, i dag generaldirektör på Pensionsmyndigheten. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens i dag.

– Jag är ödmjuk och känner att jag fått ett stort förtroende, säger den nyutnämnda generaldirektören till SVT Nyheter.

Hennes företrädare Ingemar Hansson fick sparken i februari efter flera omstridda beslut, men har fortsatt leda Skatteverket i väntan på att en ny generaldirektör skulle utses.

Bland annat avslöjade SVT:s Uppdrag granskning i april 2016 att Ingemar Hansson hade gett klartecken till en dåvarande överdirektör, Helena Dyrssen, som varnade en tidigare arbetskamrat för att hans misstänkta skatteaffärer granskades av journalister.

Ingemar Hansson har även fått kritik för att han agerat ombud åt sin särbo i en affärstvist.

”Jag är ödmjuk och mycket glad”

Katrin Westling Palm säger till SVT Nyheter att hon är ödmjuk inför sitt nya jobb men också mycket glad.

– Jag känner att jag har fått ett stort förtroende från regeringen.

Regeringen vill att du ska återupprätta förtroendet för Skatteverket. Hur ska det gå till?

– Genom att göra som jag brukar: Hitta en bra förtroendefull dialog med medarbetarna genom att vi lyssnar på varandra, samtalar om vad som behöver göras och hitta ett sätt att prata med varandra. Vilket inte behöver betyda att man alltid är överens, utan man lyssnar på varandra och för dialogen vidare, säger Katrin Westling Palm.

De viktigaste uppgifterna att ta tag i närmaste tiden är att fortsätta jobba med Skatteverkets förtroende i samhället och att samverka med andra myndigheter för att bekämpa ekonomisk brottslighet, säger hon vidare.

– Men också att utveckla folkbokföringen, så att överföringen av information till andra myndigheter kan gå smidigare än i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.