Katastrofen som blev en väckarklocka

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland förbereder sig för fler översvämningar och jordskred i klimatförändringens spår. Översvämningarna för snart 20 år sedan blev en väckarklocka.

I naturkatastrofens spår kom såväl kungen som statsminister Göran Persson till länet. Båda lyfte frågan om klimatförändringarna och behovet av en höjd beredskap.

Sedan dess har det hänt saker i Västernorrland. Förberedelserna för ett klimat där det framför allt regnar mer har hittills kostat miljarder. Sex av länets kommuner har tagit fram planer för hur samhället ska förberedas för ett nytt klimat. Man studerar havsnivåer, bygger om dagvattenledningar och kartlägger översvämnings- och rasrisker.

Val 2018 – #dinröst

Byggandet bromsas

I Sundsvall ges inte längre bygglov i utsatt, låglänt terräng. Att klimatet förändras har blivit högst konkret:

– Idag är det konkret men det har inte alltid varit så. För att ge bygglov har vi fastställda nivåer där vi inte ger bygglov på grund av översvämningsrisken. Det gäller längs vattendrag och vissa områden nära havet, säger Jan Hellman, planingenjör vid Sundsvalls kommun.

Extremare väder

Sammanfattningsvis är det ett allt extremare väder som väntar med översvämningar och ökad risk för jordskred. Länets topografi med berg och älvdalar är ett problem som kommunerna måste hantera i sin planering.

– Vi har finkorniga jordar men också ett kuperat landskap och det ökar risken för ras och skred om det kombineras med mycket nederbörd, säger Viveca Sjödin som är klimatsamordnare vid länsstyrelsen.

Kraftverk ombyggda

Älvdalar, stränder längs åar och Höga kusten är särskilt utsatt.

Vattendragen är också utsatta för översvämningsrisker vilket redan lett till att flera kraftverk byggs om för att klara ett mer extremt klimat med upp till 60 procent mer regn. Kraftverket i Bergeforsen har byggts om för att klara det maximala vattenflöde som kan inträffa under 10 000 år.

Fakta om klimatet

I den regionala handlingsplan som länsstyrelsen tagit fram finns de vetenskapliga fakta som länet har att anpassa sig till. Här följer några data ur prognosen inför nästa sekelskifte. Uppgifterna gäller Västernorrland:

  • Temperaturen ökar med mellan 3 och 6 grader beroende av om utsläppen av växthusgaser hålls på en låg eller hög nivå.
  • Vegetationsperioden förlängs med mellan en till två månader beroende av scenario.
  • Antalet varma dagar blir fler. Värstascenariot innebär att antalet dagar i sträck med dygnsmedeltemperatur på över 20 grader ökar från en per år idag till tio dagar i slutet av seklet.
  • Nederbörden ökar med 20-30 procent och värst blir det vintertid med upp till 60 procent.
  • Skyfallen blir fler samtidigt som antalet dagar med torka ökar från i medeltal tio dagar idag till 25-40 vid nästa sekelskifte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet