Foto: Anna Sigge / Scanpix

Kavlade upp byxorna – fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

I 40 år har Anders Sjöblom kavlat upp byxorna. När Stora Enso packaging införde en ny klädkod i somras vägrade han sluta. Det kostade 59-åringen jobbet.

Klockan 06.00 på onsdagsmorgonen kom Anders Sjöblom till sitt jobb på Stora Enso i Skene – precis som han gjort sedan 1974. Vid klockan 10 blev han uppkallad till personalchefen och fick beskedet: Du är avskedad.

Anledningen var att han, trots både muntliga och skriftliga tillsägelser, vägrat sluta kavla upp sina arbetsbyxor sedan företaget infört nya säkerhetsregler i somras. Det var tidningen Dagens Arbete, först att rapportera.

Tvingas bort om 14 dagar

– Jag och många andra har jobbat både i kortbyxor och uppkavlade byxor i massa år. Det blir lättare att röra sig och mindre svettigt. Sen kommer de plötsligt med de här nya ”säkerhetsreglerna”, säger han.

Om 14 dagar tvingas Anders Djöblom lämna sin arbetsplats – om Stora Enso får bestämma.

Han har varit i kontakt med facket i Göteborg men ”dem är det ingen idé att prata med”. Sjöblom är beredd att driva ärendet så långt det bara går.

– Jag är redo att ta det här hela vägen till Arbetsdomstolen, säger han.

Facket: Ingen saklig grund för uppsägning

I morgon, torsdag, kommer Magnus Leoson, ombudsman på Fackförbundet GS Avdelning 6, att ha en varselöverläggning med företrädare för Stora Enso packaging, skriver Dagens Arbete.

– Jag kommer självklart att hävda att det inte finns saklig grund för uppsägning, säger han till tidningen.

Förbud mot uppkavlade byxor är bara en rad av många andra säkerhetsregler som införts angående klädseln. Enligt Sjöblom finns det ingen på hans arbetsplats som skadats på grund av uppkavlade byxor. Däremot ska en arbetskamrat skadat sig allvarligt när han fastnade med sina långbyxor mellan två valsar.

Enligt Bo Villner, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd, har frågan om rätten att bära shorts eller kortbyxor på jobbet aldrig blivit prövad, skriver Dagens Arbete.

Stora Enso: Vi har gjort rätt

Stora Enso har jobbat hårt med säkerheten sedan i somras och målet för företaget är noll olyckor. De är tydliga med att de gjort korrekt som avskedat Sjöblom.

– Han har brutit mot säkerhetsföreskrifterna och det ser vi mycket allvarligt på, säger Jonas Nordlund, Informationschef på Stora Enso i Sverige.

Nordlund säger att företaget ser fram emot att föra en dialog med facket på torsdagen. Men menar att regeln om långbyxor bland annat kommit till på grund av risken för skärskador – och inte är något man kommer att rucka på.

– Vi ser gärna att han kommer tillbaka. Men det blir en omöjlig situation om han bryter mot reglerna. Säkerheten kommer främst, säger Nordlund.

”Inga jävla rättigheter”

Veteranen Sjöblom är mycket kritisk till hur Stora Enso behandlar sina anställda.

– Det är ju bedrövligt att folk inte kan ha några jävla rättigheter på sin egen arbetsplats, säger han.

I fjol berättade SVT Smålandsnytt om 20-åriga Erik Sätervik i Eksjö som förlorade sitt lagerjobb på grund av sina piratbyxor. DO lade ner fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.