KD grillades i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Emma Henriksson pressades om HIV-prevention och studentbostäder när hon gästade SVT:s Partigrillen, direkt från Almedalen.

Pengarna som går till HIV-prevention bland män som har sex med män har minskat rejält de senaste åren. Det hävdar RFSL, som pressade Kristdemokraternas Emma Henriksson om hur de ska arbeta för att HIV inte ska fortsätta spridas.

-Vi måste se till att pengarna används på ett så effektivt sätt som möjligt. Det handlar om informationsspridning. Men finns det brister är det självklart att vi måste se över dem, sade Emma Henriksson.

Stockholms studenters centralorganisation (SSCO) ville veta varför arbetet med att bygga fler studentbostäder går så långsamt.

-Högskolorna säger är att om de får förutsättningarna att tillhandahålla bostäder så kommer mycket att lösa sig. I Stockholm där jag bor, finns många tomma hus. Därför har vi underlättat andrahandsuthyrningen, sade Emma Henriksson.

”Folk flyr från vården”

Vårdförbundets Katarina Johansson var orolig över att antalet sjuksköterskor med specialistutbildning blir allt färre.

– Folk flyr från vården i dag, snart går det inte att rekrytera och väldigt lite händer politiskt. KD har tidigare drivit hårt betald specialistutbildning men har backat där, sade Katarina Johansson.

-Jag skulle inte vilja påstå att vi har backat men vi ingår i en regering där andra har andra synpunkter och vi har inte nått hela vägen fram i den här frågan. Specialistutbildning är mycket viktigt för att kunna ge tillräckligt stöd till de allra sjukaste, svarade Emma Henriksson

Mer flexibel föräldraförsäkring

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund vill att fler pappor ska ta ut föräldraledighet. Men Emma Henriksson vill inte gå in och bestämma åt familjer hur de ska dela upp sin ledighet.

-Jag tror inte på idén med kvotering, man vill kunna bestämma själva.  Genom att göra föräldraförsäkringen ännu mer flexibel ger vi förutsättningar för många pappor att vara hemma på samma vilkor, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet