Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alice Teodorescu Måwe (KD) första ord efter tillkännagivandet. Foto: Christine Olsson/TT

KD-källa: Ministrar fick frågan om att bli EU-kandidater – tackade nej

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen stod det klart att debattören Alice Teodorescu Måwe tar Sara Skyttedals (KD) plats som partiets toppkandidat till EU-parlamentet.

Under en pressträff bekräftades att flera personer fått frågan under förra året. Enligt uppgifter till SVT ska det bland annat röra sig om nuvarande ministrar.

På pressträffen sa nomineringskommitténs ordförande Ingemar Kihlström att de ”haft en process under merparten av förra året”:

– Då hade vi ju namn som var uppe på kartan och tackade nej.

EU-val 2024

Enligt källor till SVT är det nuvarande ministrar som tillfrågats. Alla har sagt nej. Exakt hur många och vilka som fått frågan är däremot oklart.

De ministrar som Kristdemokraterna har – utöver partiledaren Ebba Busch själv – är socialminister Jakob Forssmed, landsbygdsminister Peter Kullgren, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson samt civilminister Erik Slottner.

Blandade känslor internt

Att valet till slut föll på Alice Teodorescu Måwe har väckt blandade känslor inom Kristdemokraterna.

Varmt välkommen till KD Alice Teodorescu! Jag är otroligt glad över att just du toppar Kristdemokraternas lista till EU-valet! Kan inte bli bättre! Slut med Skyttedals drogliberala inlägg, så skönt att slippa!”, skriver KD i Östersunds gruppledare Stephen Jerand i ett inlägg på Facebook.

Kommunpolitikern Magnus Kolsjö (KD), som själv kandiderade för Kristdemokraterna i EU-valet 2019, är inte lika glad:

Jag kommer inte kampanja för att skicka en moderat opinionsbildare till Bryssel! Det är hål i huvudet på så många sätt att plocka in en person ’från gatan’ och ge ett förtroendeuppdrag i ett parti. Detta skapar fler problem än det löser, skriver han på Facebook”.

Splittrande falangstrid inom KD

Turerna i att ta fram en toppkandidat för Kristdemokraterna till EU-valet har i mångt och mycket tampats av en falangstrid inom partiet.

SVT söker Ebba Busch om uppgifterna att ministrar tillfrågats att toppa listan till EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet