”Det är en ganska liten sänkning jämfört med de 13 miljarder vi lägger på att ta bort på pensionärsskatten helt redan nästa år,” säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor om regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärerna. Foto: TT

KD och SD: Regeringens satsning på pensionärerna för långsam

De två oppositionspartier som föreslagit störst och snabbast sänkning av skatten för pensionärerna, KD och SD, anser att regeringens nya skatteförslag är ett steg i rätt riktning, men att det går för långsamt och ifrågasätter varför inte klyftan till löntagare utjämnas nu på en gång.

Regeringen presenterade under onsdagen ett utökat förslag, på sammanlagt 4,4 miljarder, till att sänka skatten för Sveriges pensionärer.

– Det här kommer att vara den enskilt största satsningen i budgeten, förklarade finansminister Magdalena Andersson vid dagens presskonferens.

Enligt regeringen innebär satsningen att skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare kommer att vara helt utraderad år 2020.

KD: För lite, för långsamt

De två riksdagspartierna som tidigare har krävt högst och snabbast sänkning av pensionärernas skatt, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, anser att dagens nya förslag fortfarande inte är kraftiga nog.

– Det är en ganska liten sänkning jämfört med de 13 miljarder vi lägger på att ta bort pensionärsskatten helt redan nästa år, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor i SVT Nyheters direktsändning.

Hon säger sig vara besviken på att pensionärerna åter kommer att få vänta på skatteutjämningen.

– De får höra att de kommer att prioriteras, men först efter nästa val.

– Man har makten i sin hand, och väljer att inte ta bort hela pensionärsskatten nu, och frågan är varför, säger Ebba Busch Thor.

SD: Rätt håll men för långsamt

SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt är försiktigt positiv till regeringens förslag, men samtidigt skarpt kritisk till den långa tidsramen.

– Det är ett steg i rätt riktning, definitivt. Hade vårt budgetförslag passerat hade däremot hela den här skatteklyftan varit sluten redan första januari i år. De går en bit i rätt riktning, men inte hela vägen, säger Sjöstedt i SVT Nyheters direktsändning.

Sjöstedt säger också att det fortfarande återstår en diskussion om hur de pensionärer som har det allra sämst ställt ska garanteras en bättre ekonomi.

– Exakt hur den prioriteringen ska göras kommer vi att återkomma till.

Oppositionspartiernas syn på pensionärernas skatt

Visa

Moderaterna har hittills följt regeringens tidigare linje om en minskning med 2,2 miljarder.

Centerpartiet har också accepterat minskningen på 2,2 miljarder, men kräver ytterligare än sänkning på 100 kronor för samtliga pensionärer, oavsett inkomstnivå.

Liberalerna har ännu ingen siffra på hur mycket de önskar sänka skatten, men ett konkret besked väntas senare i höst.

Kristdemokraterna vill att skatteklyftan till arbetstagare sluts redan nästa år. För detta skulle det krävas en satsning på mellan 12,5 och 13 miljarder.

Sverigedemokraterna å sin sida har uttryckt att klyftan bör utraderas snarast möjligt, helst redan i år.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer