Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) möter pensionärer i Handen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen dubblerar miljardsatsningen på pensionärerna

Uppdaterad
Publicerad

2,2 miljarder i skattesänkning till pensionärerna ska dubbleras till 4,4 miljarder. Det förslaget presenterade regeringen under en presskonferens under onsdagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under onsdagen ett nytt förslag om sänkt skatt för pensionärer, vid en presskonferens hos Pensionärernas riksorganisation.

– För oss är det här en fråga om anständighet. De som har jobbat och lagt grunden för den välfärd vi har förtjänar vårt tack, säger Stefan Löfven.

Dubblerad miljardsatsning

I våras utlovade regeringen en sänkning på 2,2 miljarder för pensionärerna med lägst inkomst. Det är nu denna siffra som i den kommande budgeten dubbleras, till 4,4 miljarder.

– Det här kommer att vara den enskilt största satsningen i budgeten, säger Magdalena Andersson.

Satsningen är en del i S- och MP-regeringens budgetuppgörelse med Vänsterpartiet.

900 kronor mer i månaden

Skattesänkningen, tillsammans med andra satsningar, som ett utökat bostadstillägg för pensionärer, skulle innebära upp till 900 kronor mer i månaden kvar i plånboken för en ensamstående pensionär med relativt låg inkomst.

– 1,5 miljoner pensionärer över 65 år kommer att få sänkt skatt, det innebär 75 procent av de äldre, säger Magdalena Andersson.

Skatteklyftan borta till 2020

Satsningen är en del i regeringens löfte om att skatteklyftan mellan arbetstagare och pensionärer ska utjämnas under nästa mandatperiod.

Enligt regeringens uträkningar innebär den nya satsningen att denna skillnad kommer att vara helt utraderad år 2020.

– För oss är det självklart att det ska vara samma beskattning för pensionärer och för löntagare, säger Magdalena Andersson.

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har också ambitionen att sänka skatten för pensionärerna, men skiljer sig kring med hur mycket och hur snabbt.

Moderaterna har hittills följt regeringens tidigare linje om en minskning med 2,2 miljarder.

Centerpartiet har också accepterat minskningen på 2,2 miljarder, men kräver ytterligare än sänkning på 100 kronor för samtliga pensionärer, oavsett inkomstnivå.

Liberalerna har ännu ingen siffra på hur mycket de önskar sänka skatten, men ett konkret besked väntas senare i höst.

Kristdemokraterna vill att skatteklyftan till arbetstagare sluts redan nästa år. För detta skulle det krävas en satsning på mellan 12,5 och 13 miljarder.

Sverigedemokraterna å sin sida har uttryckt att klyftan bör utraderas snarast möjligt, helst redan i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer