Foto: TT

KD om FP-beskedet: ”De bedriver fel politik”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna får hårt motstånd i sin hjärtefråga, vårdnadsbidraget. Och mothugget kommer nu också från Allianskompisen Folkpartiet. Emma Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, hävdar dock att frågan inte tyder på någon allvarligare spricka i Alliansen.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund meddelade i dag att man kommer att rösta för regeringens förslag om att avskaffa vårdnadsbidraget. Beskedet är en besvikelse för Allianskollegan Kristdemokraterna som haft vårdnadsbidraget som hjärtefråga.

– Det är en dålig dag för valfriheten. Det är riktigt dåligt när politiker försöker styra och ställa i ditt liv, säger Emma Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, till SVT Nyheter.

”Ingen hemlighet”

Emma Henriksson hävdar dock att FP-ledarens besked inte är någon överraskning.

– Det är ingen hemlighet att vi och Folkpartiet tycker olika i den här frågan. Det har varit känt länge.

Vårdnadsbidraget en kompromiss

Inte heller tyder FP:s vändning i frågan på någon spricka i Alliansen, anser hon.

– Vi har gått till val på att vi ska lägga gemensam budget och det gjorde vi i höstas. Vi hade förhandlat oss fram till kompromisser, det här var en. Vi kommer att komma till en överenskommelse till 2018. Att vi är olika tills dess är inget problem.

Är du besviken på Folkpartiet?

– Jag tycker de bedriver fel politk i den här frågan, säger Emma Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer