Folkpartiledaren går emot KD i allianskollegans hjärtefråga. Foto: TT

Björklund vill slopa vårdnadsbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund tänker rösta för ett slopande av vårdnadsbidraget. Det erfar SVT Nyheter. Vårdnadsbidraget är en hjärtefråga för Kristdemokraterna och Björklunds beslut att rösta för ett slopande skapar därmed en spricka mellan Allianspartierna.

Efter att SVT publicerat nyheten säger Jan Björklund till Ekot att Folkpartiet kommer att stödja ett förslag om att slopa vårdnadsbidraget om det läggs fram som ett fristående förslag.

– Vårdnadsbidraget har inneburit att framförallt lågutbildade invandrarkvinnor väljer att stanna borta från arbetsmarknaden. Det är olyckligt eftersom det är precis den gruppen som vi behöver få in på arbetsmarknaden, säger Björklund.

Majoritet för vårdnadsbidrag i december

Regeringen föreslog i sin budgetproposition för 2015 att vårdnadsbidraget ska avskaffas. Men sedan budgeten röstats ned i december uppmanade Alliansen och Sverigedemokraterna regeringen att tänka om i frågan. I december röstade istället en majoritet i riksdagen för ett så kallat tillkännagivande om att vårdnadsbidraget ska vara kvar.

Regeringen förbereder lagförslag

Trots att en majoritet i riksdagen har signalerat att man stödjer vårdnadsförlaget så förbereder regeringen ett lagförslag om att det ska slopas. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att frågan är så pass principiellt viktig att regeringen vill låta riksdagen ta ställning igen.

Hon säger också till SVT att syftet inte varit att splittra Alliansen men att de är väldigt nöjda med att FP-ledaren Jan Björklund går på partilinjen om att avskaffa vårdnadsbidraget.

Att avskaffa vårdnadsbidraget är sedan tidigare ett av förslagen i Folkpartiets nya integrationspolitik. Partiledaren Jan Björklund har dock inte förrän nu velat ge besked om hur partiet kommer att agera när riksdagen ska ta ställning till det kommande lagförslaget.

Sedan 1 juli 2008 får kommunerna införa vårdnadsbidrag på högst 3.000 kronor per månad.

Vårdnadsbidraget innebär att föräldrar med barn som har fyllt ett år men som inte har fyllt tre år kan stanna hemma med barnet och ändå ha sin anställning och sin sjukpenninggrundande inkomst skyddad.

Av Sveriges 290 kommuner hade drygt 100 kommuner vård­nads­bidrag under 2013.

Under 2013 hade 7.100 föräldrar vårdnadsbidrag någon gång under året. Över 90 procent av dem var kvinnor. Det genomsnittliga beloppet var 16.000 kronor. Nästan 700 personer hade fullt vårdnadsbidrag hela året, det vill säga 36.000 kronor.

Källa: Statistiska centralbyrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer