Kristdemokraterna presenterar flera förslag för att stoppa ”välfärdsbrottslighet”. På bild partiledaren Ebba Busch och partiets migrationspolitiske talesperson Hans Eklind. Foto: Ali Lorestani/TT

KD: Stoppa ”välfärdsbrottslighet” med ny samlad myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill se en samlad myndighet som ska ansvara för alla statliga utbetalningar, både till privatpersoner och företag. Det är ett av de förslag som Ebba Busch i dag presenterar mot ”välfärdsbrottslighet”.

Den nya myndigheten som Kristdemokraterna vill införa ska samköra information från alla utbetalningar i syfte att upptäcka fusk med dem och även ansvara för att driva återkrav.

Det skriver partiledaren Ebba Busch på DN Debatt tillsammans med KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson och migrationspolitiske talesperson Hans Eklind.

”När en felaktig utbetalning uppdagas ska en administrativ sanktionsavgift utgå. Till skillnad från i dag ska denna myndighet även få återkräva felaktigt utbetalt bistånd till asylsökande”, skriver de.

Andra förslag som läggs fram är att bidragsbrottslagen ska ses över – den bör enligt KD utvidgas till att omfatta även företag och straffskalorna bör ses över. Partiet vill även se en översyn av sekretesslagstiftningen så det blir lättare för myndigheter att dela relevant information mellan varandra och förhindra felaktiga utbetalningar.

Partiet vill med förslagen stoppa så kallat ”välfärdsbedrägeri” som enligt dem kan vara större än vad myndigheternas siffror visar.

– Tyvärr finns all anledning att tro att mörkertalet är väldigt stort, säger Ebba Busch på en pressträff under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.