Kemikalieskatt på kläder och skor först 2022

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går vidare med planerna på en kemikalieskatt på kläder och skor, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Lagen ska vara på plats inom två år.

Skatten införs på alla kläder och skor, enligt förslaget, och sedan får handlare som kan visa att varorna är giftfria tillbaka 95 procent av skatten.

Regeringen var överens med januaripartierna om att införa skatten i april, men till följd av pandemin skjuts införandet upp till 2022.

Sverige har redan en kemikalieskatt på elektronik för att minska farliga flamskyddsmedel i människors hem, en skatt som höjdes under våren 2019.

Förbjudna ämnen ovanliga

Enligt Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen, så är det ganska ovanligt att myndigheten hittar så kallade begränsade, alltså rödlistade, ämnen i textilier.

– Svenska företag jobbar aktivt med att ligga före lagstiftningen och har redan fasat ut ämnen som är på gång att begränsas, säger hon till SVT Nyheter.

– Vi tittar främst efter ämnen som är begränsade, men det är inte så många idag. Man tänker att den här skatten ska fungera som ett komplement till lagstiftningen.

Vill begränsa mer

Sverige har tillsammans med Frankrike lämnat ett förslag som skulle göra över 1 000 allergiframkallande ämnen, som kan förekomma i våra kläder idag, begränsade i EU.

– Det kan finnas färgämnen som är farliga och tas upp via huden. Samtidigt så finns det flera system som företagen kan använda som hjälp för att fånga upp farliga kemikalier även om de inte är begränsade, säger Camilla Westlund.

Enligt henne är det viktigt att beskatta rätt ämnen. Annars kan problemet förvärras.

– Det gäller att man inte inför en skatt som slår fel, att man beskattar en kemikalie och att företagen då väljer en annan, farligare och inte beskattad variant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.