Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här listar Rickard Bjerselius vilka råd som gäller kring linfrön, bittermandel, kassava och aprikoskärnor.

Livsmedelsverkets nya råd om mat som innehåller vätecyanid

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket uppdaterar riktlinjerna för livsmedel som kan ge kramper och andnöd vid för hög konsumtion. Det gäller mat som innehåller vätecyanid – som bittermandel, linfrö, kassava och aprikoskärnor.

Livsmedelsverket gör regelbundna uppdateringar av råd och rekommendationer. Uppdateringen om livsmedel med vätecyanid handlar delvis om att förekomma förgiftningsfall på grund av den vegetariska trenden.

– Vi ser att det finns en risk för att konsumtionen av den här typen av livsmedel ökar i och med trenden att äta mer och mer växtbaserat. Då bör man känna till riskerna med växter som naturligt innehåller gifter, säger Bjerselius.

Omkring 2 500 växter, däribland flera vanliga livsmedel som bittermandel, innehåller cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals.

– För höga doser kan leda till kramper, kräkningar, andningsnöd och illamående, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer