Livsmedelsverket om matsvinnet: ”Inte förvånande”

Publicerad

Tonvis med mat slängs dagligen i svenska skolor, förskolor och på äldreboenden, enligt Livsmedelsverket. Resultatet är inte förvånande, säger projektledaren Karin Fritz i SVT:s Aktuellt.

I en kartläggning från Livsmedelsverket har matsvinnet inom kommunala skolor och förskolor samt äldreomsorgen lagts under lupp. Och det är stora mängder mat som slängs dagligen – över 60 ton, enligt Livsmedelsverkets siffror.

– Det är inget förvånade resultat, utan det är precis i linje med andra studier som gjorts inom kommunerna. Men det är jättemycket mat som slängs – helt klart, säger Karin Fritz, projektledare hos Livsmedelsverket, i SVT:s Aktuellt.

”Vanligt att det finns mat kvar i blecken”

Det största matsvinnet är det så kallade serveringssvinnet.

– Det beror på att det är ganska vanligt att det finns mat kvar i blecken, karotterna eller kantinerna i serveringen när lunchen är över och att man då inte har möjlighet att ta hand om den.

Karin Fritz tipsar kökspersonal om att tänka smart vid serveringen – till exempel genom att lägga fram mindre mat i slutet av lunchtillfällena.

– Sen behöver man också ha både kunskap och utrustning att ta hand om maten, och kyla ner den på ett säkert sätt för servera den – exempelvis dagen efter.

Till år 2030 ska Sverige ha halverat sitt matsvinn. Om några veckor lanserar Livsmedelsverket en handbok för offentlig måltid, med konkreta tips på hur mindre mat kan gå till spillo.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.