”Det var ett ganska förväntat resultat som i dag förmodligen har dubblerats”, säger professor Anders Björkman om resultaten i den spanska studien. Foto: KI/TT

KI-forskaren om spanska studien: Har troligen fördubblats nu

Uppdaterad
Publicerad

Preliminära resultat från en ny studie visar att omkring fem procent av befolkningen i Spanien bär antikroppar mot covid-19. Men andelen kan redan vara dubbelt så hög, tror Anders Björkman, professor i infektionsmedicin på KI.

De spanska resultaten bygger på tester av drygt 60 000 personer över hela landet. Studien har utförts av Carlos III-institutet och den spanska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån.

Preliminära resultat visar att omkring fem procent av befolkningen bär antikroppar och därmed har varit smittade av covid-19.

Kan vara dubbelt så många

Men 5 procent kan i själva verket redan vara 10 procent. Och till och med 20 procent eller mer i storstadsregionerna. Det tror Anders Björkman, professor i infektionsmedicin på Karolinska Institutet.

– Det var ett ganska förväntat resultat som i dag förmodligen har dubblerats, säger han.

Det tar omkring två veckor för kroppen att utveckla antikroppar från tillfället man insjuknar i covid-19, förklarar han.

Testerna i Spanien utfördes mellan den 27 april och den 11 maj. Ett mediandatum blir då 4 maj, vilket betyder att många av de testade personerna insjuknade senast omkring den 20 april, flera av dem troligen tidigare än så.

Anders Björkman tror därför att resultaten som presenteras nu speglar andelen smittade för ungefär en månad sedan. Att mängden smittade fördubblats sedan dess anser han troligt.

Stämmer överens med Stockholm

Den spanska studien visar också på stora regionala skillnader i landet. I Madridområdet bar 11,3 procent av befolkningen på antikroppar. Om man räknar på en fördubbling hamnar siffrorna i dag på dryga 22 procent.

– Det är en summa som stämmer ganska väl överens med Stockholm där vi tror att drygt 20 procent varit infekterade. Det kanske till och med börjar närma sig 30, säger Anders Björkman.

Dessutom visar resultaten att antikroppstesterna inte fångar upp alla smittade.

I studien ställde man kontrollfrågan om de testade personerna tidigare diagnostiserats med covid-19. Bland gruppen som svarade att de fått diagnosen bar 87 procent på antikroppar.

Det betyder att 13 procent av dem som diagnostiserats med covid-19 visade negativa resultat på antikroppstestet vilket i sin tur talar för att det reella antalet smittade kan vara ännu något högre, menar Anders Björkman.

Svårt med jämförelser

I Sverige pekar flera mindre studier på att fler har smittats än vad studien i Spanien visar. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att jämförelser av andelen smittade är svåra att göra.

– Jag skulle nog hävda att för den här sjukdomen kommer vi nog aldrig kunna överföra data av den typen från land till land, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet