Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Härifrån ser det bara bättre ut”, säger SVT:s ekonomikommentator. Foto: SVT

KI: Lågkonjunkturen håller i sig

Uppdaterad
Publicerad

BNP-tillväxten i Sverige var hög det första kvartalet i år men det bedöms ha varit tillfälligt. Den svenska lågkonjunkturen fortsätter även under 2025, slår Konjunkturinstitutet (KI) fast i en ny prognos.

– Vi är nu någonstans i mitten innan allt blir lite bättre, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Inflationen har fallit tillbaka den senaste tiden och väntas bli lägre än 2 procent det andra halvåret i år och under nästa år.

Men hushållen håller fortsatt i plånboken. Och även om konsumtionen väntas stiga tydligt i slutet av året bedöms lågkonjunkturen hålla i sig – hela vägen in i 2025. Det konstaterar KI i en prognos som släpps på onsdagen.

– När inflationen är hög är man väldigt pessimistiska och nu när inflationen har kommit ner stiger optimismen något, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

2025 ett ”återhämtningsår”

Arbetslösheten bedöms stiga men nå en topp i år på 8,5 procent det andra och tredje kvartalet 2024, för att sedan vända nedåt under 2025.

– Nu är vi på en uppåtkurva på de flesta håll i ekonomin. Det är hur fattiga vi känner oss som avgör hur det går för Sveriges ekonomi, i alla fall till stor del, sen är exporten väldigt viktig, säger Alexander Norén i Morgonstudion, efter att rapporten släppts.

– Nästa år blir ett återhämtningsår. På flera fronter så skulle jag säga det här ger en bild av att vi är nu någonstans i mitten innan allt blir lite bättre.

Häromdagen kom en rapport från Riksbanken där flera företag tillfrågats. Även där är bilden att optimismen börjar tillta inom svensk handel.

Kommande räntesänkningar

Riksbanken har flaggat för ytterligare två räntesänkningar i år, men KI bedömer att styrräntan kommer att ligga på 3,0 procent i slutet av 2024 och 2,25 procent i maj 2025.

– Någonstans där på 2,25 tror de att styrräntan bottnar, säger Norén.

Konjunkturinstitutet beräknar att budgetutrymmet för 2025–2028 uppgår till cirka 120 miljarder kronor.

”Cirka 40 miljarder kronor antas tas i anspråk 2025”, skriver KI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en konst att boka flyg, tåg, hyrbil och hotell utan att ruinera sig – men det går att ”hacka” systemet. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om knepen för att komma så billigt undan som möjligt i sommar. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.