Foto: TT

Kina kräver ursäkt efter avvisning

Uppdaterad
Publicerad

Kinas Sverige-ambassadör Gui Congyou är mycket kritisk till hur svensk polis agerade mot en kinesisk familj den 2 september. I en intervju med Expressen kräver han nu en ursäkt och säger han att anser att de inblandade poliserna bör bestraffas.

I en Expressen-intervju kräver Kinas Sverige-ambassadör Gui Congyou en svensk ursäkt och kompensation till de kinesiska turisterna som avvisades från ett vandrarhem i Stockholm den 2 september.

– Dessa tre kinesiska medborgarna kom hit sent. Deras liv, värdighet och säkerhet var hotad, säger han.

Gui Congyou anser att det handlar om de kinesiska turisternas mänskliga rättigheter och tycker också att de inblandade poliserna bör bestraffas.

– Vi ser fram emot ett snart svar ifrån Sveriges sida, säger han.

Avvisningen av de tre kineserna har väckt stor uppmärksamhet, inte minst i Kina, där främst den svenska polisen fått hård kritik. Händelsen har också anmälts.

I går meddelade chefsåklagaren Mats Ericsson att det inte blir någon förundersökning, då inget brott begåtts.

SVT har sökt Gui Congyou för en kommentar. I ett mejl hänvisar ambassaden till tidigare gjorda intervjuer och skriver att ”deras hållning framgår tydligt”. Händelsen hänvisar de till som ”Den brutala behandlingen av Kinesiska turister av svensk polis”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.