Kinberg Batra: Vi bör närma oss Nato

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möttes nyvalda moderatledaren Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven (S) för första gången i en duell. Motsättningarna mellan de två blev tydliga när Natofrågan kom upp.

Anna Kinberg Batra sade att hon ville ha en utredning om svenskt medlemskap i försvarsalliansen

– Vi har en osäker omvärld, mer osäker än på länge, med bland annat ett instabilt Ryssland, sade hon under duellen i Aktuellt och nämnde särskilt höstens ubåtskränkningar i svenska vatten.

– Det är viktigt att vi gör en ordentlig analys av förutsättningarna för att ta ett steg närmare Nato, sade moderatledaren.

Enligt Anna Kinberg Batra behöver Sverige bygga sin säkerhet tillsammans med andra när omvärlden har förändrats. Hon sade också att Moderaterna sedan länge har velat att Sverige går med i Nato.

– Vi måste ha en konstruktiv diskussion om Nato, sade hon.

Kategoriskt nej

Moderaterna och Alliansen är på kollisionskurs med Socialdemokraterna och regeringen som säger kategoriskt nej till Natomedlemskap.

– Nu gäller det att ha stabila förutsättningar i försvars- och säkerhetspolitiken. Vi har byggt den under många år på några fundament och det ska vi fortsätta göra. Säkerhetspolitiken ska skapa fred och självständighet för Sverige. Den ska bidra till säkerhet i vårt närområde och till internationell säkerhet, sade statsministern.

Enligt Löfven skulle allt det försvagas om ”vi skulle ge oss in i sådan övning”. Han avvisade därför förslaget från Kinberg Batra om en utredning av Natomedlemskap. Han anser att det var fel förut att gå med i Nato och att det är det lika mycket nu.

– Jag blir lite orolig när statsministern är så tvärsäker på att vi inte behöver tänka nytt, replikerade Anna Kinberg Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet