Anna Kinberg Batra (M) i Agendas studio. Foto: SVT/Agenda

Kinberg Batra: Vi ska inte avstå av rädsla för hur SD röstar

Publicerad

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra säger i Agenda att hon vill att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget, hellre än att göra som Centerpartiet föreslagit och bryta ut vissa förslag ur regeringens budget för att stoppa dem. – Vi ska inte avstå från att lägga en budget av rädsla för hur Sverigedemokraterna röstar, säger hon.

I januari öppnade Anna Kinberg Batra för att fälla regeringen redan i höst, om Sverigedemokraterna skulle stödja en gemensam alliansbudget. I Agenda säger hon att hon fortfarande menar att det låter sig göras:

– Det är mycket bättre att genomföra politiken som vi tror på och där vi kan göra det vi vill, skapa fler jobb, ge Sverige fler poliser och klara tryggheten bättre. Då ska vi inte avstå från att lägga gemensamma förslag när vi har dem, säger hon.

”Vi har avstått av rädsla för SD”

Men om ni ska kunna fälla regeringens budget då måste ni ha Sverigedemokraterna med er.

– De får rösta precis hur de vill och jag tycker inte vi ska avstå från att lägga en budget av rädsla för hur de röstar. Det är ju så det har varit. Det tycker jag skadar Sverige, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

– För att vinna en omröstning i riksdagen måste fler än Alliansens ledamöter rösta på förslagen, så ser det ju faktiskt ut. Vi förlorade valet och vi är inte så stora som jag vill att vi ska vara. Och då får alla partier svara för varför man röstar som man gör.

– Det vi har hållit på med, det är att avstå av rädsla för eller hänsyn till hur SD skulle rösta och då har vi drivit vår politik för lite, tycker jag, säger Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda.

Budgetdiskussionen: ”Bra att den kommit igång”

På frågan om hon kan tänka sig att stödja Centerpartiets förslag om att rösta emot skattehöjningarna i regeringens budget säger hon att det är bra att Centern med det här förslaget närmar sig en gemensam alliansbudget.

– Men det är ju bättre om vi genomför politiken som vi är för, än att låta regeringens budget gå igenom och sedan hacka loss en del, vilket en så kallad utbrytning skulle innebära. Men det är bra att den här diskussionen kommer igång ordentligt.

Välkomnar ex-moderaten Elias Hanna tillbaka

I Agendas reportage intervjuas den före detta moderata politikern Elias Hanna i Solna som lämnat partiet och gått över till Centerpartiet, eftersom han är besviken på Kinberg Batras utspel i januari om samarbete med SD.

– Det är klart att jag tycker det är tråkigt att han lämnar Moderaterna. Han är välkommen tillbaka till oss för jag har inte inlett något regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Det stämmer ju också som sägs i inslaget att det har varit otydlighet och kanske inte så lyckat i kommunikationen efter beskedet jag gav i januari.

Nekar: ”Har inte börjat dela SD:s värderingar”

– Men det jag sa var att jag vill regera och budgetförhandla med Alliansen och jag tycker att alla riksdagspartier ska kunna svara för sig och vi ska sluta isolera ett av dem och låtsas som att det inte finns. Det betyder inte att jag har börjat dela SD:s värderingar mer än jag gjorde förut.

Enligt en undersökning från 2015 tycker nästan hälften (46 procent) av moderata väljare mycket illa om Sverigedemokraterna. En del av dem har nu lämnat Moderaterna för Centerpartiet. Hur vill Anna Kinberg Batra vinna tillbaka de här väljarna?

– Det har varit mycket debatt om det politiska spelet och vem som tar vem och mindre om vem som löser samhällsproblem och fixar jobb för människor. Jag tror att det politiska innehållet och vad partierna står för är det som spelar den stora rollen på valdagen nästa år.

– En röst på Moderaterna är då en röst för att byta ut Stefan Löfven och bilda en ny alliansregering som gör jobben fler och bryter utanförskap. Det vill jag att debatten ska handla mer om.

Menar att DÖ har skadat politiken

Anna Kinberg Batra säger också att hon menar att Decemberöverenskommelsen har skadat tilltron till om Moderaterna och Alliansen menar allvar.

– Den slöts innan jag tillträdde som partiledare och i ett väldigt komplicerat läge i svensk politik. Jag längtar inte tillbaka till den. Jag tror den skadade politiken för vi behöver riktiga seriösa regeringsalternativ som ställs mot varandra och där man ser på det politiska innehållet.

I talet som du höll i Karlstad i går lanserade du ett nytt mål: – skillnaden mellan inrikes och utrikes födda när det gäller att ha ett jobb ska halveras till år 2025 – hur ska det gå till?

– Det kräver reformer och det styr de reformer som vi vill ta fram. Vi har flera saker på förslag redan nu, som jag vill genomföra så fort som möjligt. Det kan handla om första jobbet-anställningen, det kan handla om bidragstak så att man inte kan få större inkomst i familjen på bidrag än om man börjar jobba. Det ska alltid löna sig bättre att jobba, säger Anna Kinberg Batra.

Om sin man: ”Ska inte spela roll varifrån du kommer”

I ditt tal i går var du ovanligt personlig, du berättade om en väldigt svår graviditet, och så uppmanade du människor att inte fråga personer med utländskt utseende varifrån dom kommer. Varför sa du så?

– Därför att jag tycker det är viktigt. Sverige måste vara ett land där det inte spelar roll varifrån du kommer eller hur du lever hemma hos dig.

Du refererade till någon i din familj. Vem tänkte du på?

– Min man har ju utomeuropeisk bakgrund så jag är van hemifrån att det är mycket frågor om varifrån man kommer innan man börjar prata om annat. Jag tycker man måste ha en politik som gör att alla oavsett vem man är och var man kommer ifrån, kan växa. Det skiljer mig från ett antal olika partier och det gör mig stolt över att vara moderat.

Se hela intervjun med Anna Kinberg Batra i Agenda i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet