Foto: SVT Design

Klassades som ”låg risk” i kvinnoregister – mördades med kniv

Publicerad

Det hemliga registret skulle enligt polisen skydda våldsutsatta kvinnor, men fallet med ex-polisen Lars som mördade sin hustru Mirjana 2010 visar att riskbedömningen inte fungerade.

I det register med över 2.000 hotade och misshandlade kvinnor som polisen upprättat under tio års tid finns Mirjana, som mördades av sin man.

Mirjana var gift med polisen Lars som 2002 misshandlade och bröt armen på henne. 2003 dömdes Lars till en månads fängelse och förlorade sitt polisjobb.

De två fortsatte dock att leva som ett par och Mirjana fördes in i kvinnoregistret först 2009, efter att polisen kallats till parets lägenhet vid ett bråk.

Men i noteringen i registret bedömdes risken för att Mirjana skulle utsättas för ytterligare våld av sin man som mycket låg, och man tog inte hänsyn till misshandelsdomen från 2003.

Tidigare kollegor gjorde bedömningen

Riskbedömningen på längre sikt klassades som ”låg, låg” och inga åtgärder vidtogs för att skydda kvinnan. Bedömning gjordes av mannens tidigare kollegor, avslöjar Ekot i dag.

2010 dödades Mirjana när Lars satte en kniv i bröstet på henne.

Enligt polisen var anledningen till att de förde ett register, inte bara över gärningsmännen utan också över brottsoffren, att skydda de utsatta kvinnorna.

Polisen har sedan Ekots avslöjande anmält sig själva till åklagare.

Samtidigt har polismästaren i Södertörn, Christian Agdur, försvarat registret med att det ”upprättats i det goda syftet att kunna göra riskbedömningar om de här kvinnorna skulle kunna utsättas för fortsatt brottslighet”.

Något som alltså inte fungerade i fallet med den mördade Mirjana.

”Borde hanterats av andra poliser”

Lars Lehman var inte inblandad i Mirjanas fall, men är den nuvarande chefen i brottsoffergruppen i Södertörn.

Han säger till Ekot att han inte kan förstå bedömningen ”låg, låg”, den allra lägsta misstankegraden i registret för att någon skulle bli utsatt för fortsatt våld.

– Jag kan inte svara på varför det kom in en ”låg, låg” där, säger Lehman till Ekot.

Hade det någon betydelse att han var polis och hade jobbat hos er?

– Det borde inte hanteras av oss kan jag tycka, det borde ha varit poliser som inte kände honom.

Fotnot

Visa

Namnen Lars och Mirjana är fingerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer