Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
COP-ordföranden: ”Vi kommer att nå nollutsläpp, frågan är bara när” Foto: Camilla Skagerström/SVT

Klimatförhandlaren: Vi kommer att nå nollutsläpp!

Uppdaterad
Publicerad

Klimatarbetet går för långsamt. Men de löften och åtaganden som blir resultatet av långa klimatförhandlingar är det som i slutändan kan rädda jorden från alltför stor uppvärmning, menar ordföranden för FN:s klimatförhandlingar, Alok Sharma.

– Jag tror att vi kommer nå nollutsläpp i världen. Frågan för mig är inte om vi når dit, utan om det kommer gå tillräckligt fort, säger han till SVT Nyheter.

Kritiken mot ännu en klimatkonferens har varit hård. Inte minst från Greta Thunberg och Fridays for future som demonstrerar på fredagen.

Men världens just nu mäktigaste klimatförhandlare, Alok Sharma, som besöker Stockholmskonferensen, är optimist. Han menar att dessa förhandlingar faktiskt visat på resultat.

– Före Paris gick världen mot fyra graders uppvärmning, efter Paris lite över tre grader. Efter Glasgowavtalet går vi mot knappt två graders uppvärmning, det är något historiskt.

Fokus har skiftat

Han håller samtidigt med om att siffrorna bygger på ett enormt OM. Nämligen OM alla uppfyller det de lovat. Därför vill Alok Sharma se fokus på att jobba för och möjliggöra att alla faktiskt uppfyller just det som de har lovat.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina menar många att klimathänsyn kommit i andra hand. Fokus på klimatet är flyttat och länder pumpar upp mer olja, eller subventionerar bensin och diesel för att kompensera för de prisökningar på olja och gas som sker på grund av kriget.

Ser en förändring

Britten Alok Sharma ser andra konsekvenser av kriget som kan vara en möjlighet. Världen har nu – mer än tidigare – insett sårbarheten i att vara beroende av fossila bränslen, särskilt när de kontrolleras av problematiska regimer.

– Nu ser vi länder accelerera övergången till förnyelsebar och ren energi, och man inser att inhemsk energi är det säkraste.

Som ordförande har han rest runt, inte minst bland G20 länderna, som också är de största utsläpparna. Där ser han en mycket starkt och tydlig förändring.

– I dag ser man mer och mer att insatser för hållbar miljö och klimat – är helt synonymt med att säkra tillgången på energi och arbeta för nationell säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.