Solen flödade och det regnade ytterst lite. Grundvattennivåer sjönk, det infördes eldningsförbud och bevattningsförbud. Skogarna började brinna. Sommaren 2018 går till historien som extremt varm och torr. Men det innebär inte per automatik att klimatet blir en viktig fråga de sista veckorna inför valet.
– Den är stor och komplex och därmed svår att ”göra politik av”. Det krävs ju långsiktiga lösningar och är därför svår att lyfta upp för partierna, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.
Ett annorlunda politiskt läge
Miljöpartiet är ju inriktat på frågor som rör miljö och klimat, men det är inte säkert att partiet lyckas få de politiska samtalen att handla om det ändå, enligt Blomgren.
– Partiet har ju egentligen ett gyllene läge, vi minns ju säldöden i partiets begynnelse, men samtidigt är det politiska läget så annorlunda nu, och miljöfrågor är inte lika unika längre, säger han.
MP:”Mer än 140 förslag”
Elin Söderberg (MP), står med på riksdagslistan för Västerbotten, Jämtland samt Västernorrland. Hon tycker att klimatfrågan har kommit högre på agendan de senaste veckorna och att flera partier faktiskt försökt göra politik av sommarens extremväder.
– Jag tycker absolut att man kan det. Vi i Miljöpartiet har ju en plan för att få bukt med klimatförändringarna och sommarens väder har aktualiserat den frågan. I mitt parti har vi mer än 140 sakpolitiska förslag om detta, säger Elin Söderberg.
”Strategiskt problem”
Magnus Blomgren menar inte ens så konkreta frågor som skogsbränder blir alltid politik.
– Det blir ett strategiskt problem i politiken, ingen vill hamna i att kritisera de som offrade ledighet och släckte bränder, då kan debatten istället komma att handla om huruvida regeringens duglighet att styra landet, säger Magnus Blomgren.