Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här kritiken om att vi har ett ensidigt fokus på elproduktion, den delar inte jag” – se klimatministern svara på den hårda kritiken från Klimatpolitiska rådet. Foto: SVT

Klimatministerns svar på kritiken: ”Jag menar att vi inte överskattar kärnkraft”

Publicerad

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) håller med Klimatpolitiska rådet om att regeringens handlingsplan inte är tillräcklig.

Däremot tror hon att rådet underskattar vikten av elproduktionen.

– Jag ser inte att vända tillbaka till höga bränslepriser är ett alternativ, säger hon i Aktuellt.

Under torsdagen presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport där regeringen kritiserades för att inte svara på hur klimatmålen ska nås, varken på lång eller kort sikt.

En del av kritiken är att regeringens handlingsplan fokuserar för ensidigt på elproduktion, vilket klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillbakavisar.

– Vår klimathandlingsplan sätter Sverige på rätt kurs. Jag ser inte att vända tillbaka till höga bränslepriser är ett alternativ, säger hon och fortsätter:

– Jag menar att vår handlingsplan är en stark plan eftersom den välkomnar alla fossilfria kraftslag och jag menar att vi inte överskattar kärnkraft.

Inte tillräckligt

Men att nuvarande åtgärder inte är tillräckliga håller hon med om.

– Det konstaterar vi också. Vi har inte löst klimatkrisen i Sverige, Europa och världen men vi arbetar för att göra det varje dag.

Regeringen har precis har påbörjat en omläggning av klimatpolitiken därför finns det förutsättningar för att nå nettonoll i utsläpp 2045, enligt ministern.

– Om vi når noll 2045 kan ju ingen förutspå. Men med elproduktion där vi välkomnar alla fossila kraftslag tar vi oss närmre det målet.

Målen står fast

Både SD-företrädare och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har öppnat för att klimatmålen inte kommer nås.

– Målen är beslutade. Att prata om att vi ska framöver riva upp fattade beslut, det kommer inte Sverigedemokraterna lyckas med.

På kort sikt vill regeringen bland annat se till att återställa våtmarkerna. De vill även hjälpa företag som vill ställa om, dels genom Klimatklivet, men också genom att infrastruktur, tillstånd och el finns på plats.

Men det är det långsiktiga som kommer vara avgörande, menar ministern.

– El är helt avgörande för Sveriges omställning. Så påpekandet om att vi borde fokusera mindre på el och mer på att skapa acceptans för högre bränslepriser är inte en framkomlig väg enligt mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.