Erik och Monika Petré har ett skogsbruk i Frövi och är oroliga för det alltmer extrema vädret och tycker att klimatförändringarna inte tas på allvar. Foto: SVT, Adam Larsson

Klimatoro hos skogsägare – miljoner nysatta plantor riskerar att dö

Uppdaterad
Publicerad

– De nya skogsplantor som vi satte ut i våras riskerar att dö på grund av torkan. Det säger Erik Petré, VD för skogsbolaget HäradSkog och ägare till ett eget privat skogsbruk tillsammans med frun Monika.

– Klimatförändringarna tas inte på tillräckligt stort allvar. Det är vår generations viktigaste fråga, anser de.

Monika och Erik Petré köpte för några år sedan en gård i Frövi, mellan Örebro och Lindesberg. De har lantbruk och skog och även får som går och betar på ägorna.

 – Det är så eländigt torrt. Vi har haft skogsbränder här som vi lyckats släcka, säger Monika Petré.

Unga plantor dör av torkan

De har inte behövt föryngra sin privata skog i år men i bolaget HäradSkog har en miljon småplantor satts ut under våren. Men nu riskerar plantorna att vissna och dö på grund av den extrema torkan -  med miljonförluster som följd.

Problemet är att det bildas gnistor när markberedande maskiner stöter på stenar vid planteringen.

Kör maskiner på natten

De stora skogsbolagen fortsätter att plantera ut ny skog men anpassar sig på olika sätt till de torra förhållandena.

– Vi har brandvakter och kör på natten, i fuktigare marker, säger Björn Lyngfelt, pressansvarig för SCA:s skogsindustriprodukter i Sundsvall, till SVT Nyheter.

På Holmenskog väntar man med att sätta ut småplantor till augusti eller senare – om regnet kommer.

Råvarubrist

Sågverken och massaindustrin har brist på råvaror på grund av den blöta hösten och den snörika vintern som försvårade avverkning och transport av veden ur skogarna.

Södra Skogsägarna har fått stoppa avverkning i vissa områden i Götaland på grund av brandrisken och har infört helikopterövervakning. Företaget har fått kassera 800 000 småplantor i år vilket är dubbelt så mycket som normalt men bara 2 procent av den totala volymen av plantor.

Oro för extremväder

– Vi måste kanske plantera om alla våra nysatta plantor nästa år, säger Erik Petré på HäradSkog i Örebro. Han efterlyser en långsiktig och klok inriktning hos samhället om hur vi ska hantera vår miljö.

Erik och Monika är oroliga för det alltmer extrema vädret.

– Klimatförändringarna är vår tids stora fråga som inte tas på tillräckligt stort allvar. Vi behöver ett hållbart bruk av jord och skog i vår bioekonomi, anser de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.