Klimatpsykologen Per Espen Stoknes. Foto: SVT

Klimatpsykologen: Därför undviker vi att tänka på klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Distans, domedag och kognitiv dissonans. Det är tre orsaker till att vi undviker att ta in klimatförändringarna och inte riktigt engagerar oss, enligt klimatpsykologen Per Espen Stoknes.

Tycker du att det är svårt att ta till dig information om klimatet? I så fall är du inte ensam. Det menar i alla fall Per Espen Stoknes, forskare i klimatpsykologi, och även politiker i det norska miljöpartiet, Miljøpartiet De Grønne.

– Vädret är något nära och konkret, men klimatet handlar mer om år 2100 eller 2050 och ppm-nivåer i atmosfären. Så i myllret av nyheter blir klimatet för abstrakt och det skjuts obemärkt men sakta åt sidan, säger han SVT:s Aktuellt.

Klimatkrisen

Espen Stoknes konstaterar att det stora perspektivet är viktigt, men betonar samtidigt att varje beslut, varje ton koldioxid och varje tiondels grad gör skillnad.

– Varje gång du gör något sprider det sig till dina vänner, till dina grannar, kolleger och så vidare, som ringar på vattnet. Vi behöver få till en ”social tipping point” innan politikerna vågar fatta svåra beslut.

Hör Per Espen Stoknes redogöra för hur distans, domedag och dissonans påverkar oss i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet