Knutson: Motstridiga besked från Alliansen om S-inviten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera möten under tisdagen har det fortfarande inte getts så många svar om vem som kan bli riksdagens nya talman. Socialdemokraterna försöker så split mellan allianspartierna – och moderater och centerpartister ger motstridiga besked, konstaterar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Mats Knutson kommenterade partiernas besked i talmansfrågan under tisdagskvällens Aktuellt. Det efter en dag då Socialdemokraterna sagt sig vilja ha samtal med de borgerliga partierna om en gemensam talmanskandidat.

”Härska genom att söndra”

– Man tillämpar något som redan på antiken kallades att härska genom att söndra. Man vill slå split mellan allianspartierna, man vill skapa en spricka inom Alliansen, för att bland annat förhindra att en moderat blir talman, säger Mats Knutson i Aktuellt.

Han fortsätter:

– I det här väldigt jämna läget så kan talmannen få en nyckelroll i regeringsbildningen. Och där fruktar Socialdemkraterna att en moderat talman skulle försöka underlätta för Ulf Kristersson att bli statsminister. Så i grunden handlar det om att man vill behålla regeringsmakten och statsministerposten.

Motstridiga besked

Knutson konstaterar samtidigt att Socialdemokraternas besked är en signal till väljarna och Alliansen om att partiet är berett att hitta samarbeten över blockgränsen. Om Alliansen tackar nej till Socialdemokraternas förslag så kan de rödgröna sedan anklaga Alliansen för att i stället välja att söka stöd från Sverigedemokraterna.

Efter utspelet har allianspolitiker gett motstridiga besked om hur de vill gå vidare.

– Beskeden efter utspelet har varit motstridiga från Alliansen. Moderaternas gruppledare Tobias Billström lät ganska avvisande när han kommenterade det tidigare. Men när jag pratade med centerpartister nu i kväll så är de öppna för att samtala, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.