Björn Söder (SD) och Jimmie Åkesson (SD) under den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet. Foto: Jessica Gow/TT

SD nominerar Björn Söder till andre vice talman

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna nominerar Björn Söder till andre vice talman i riksdagen. Hur partiet kommer ställa sig till valet av förste talman är än så länge oklart.

– Vi vet inte vilket block som har bäst förutsättningar att bilda regering, säger gruppledaren Mattias Karlsson (SD) till SVT.

Sverigedemokraterna nominerar än en gång Björn Söder till rollen som andra vice talman i riksdagen. Det beslutet togs på partiets gruppmöte i riksdagen på tisdagen.

– Björn har gjort ett väldigt bra jobb, han har skött sitt ämbete klanderfritt. Han har varit väldigt effektiv i ledandet av kammarens arbete, han har haft gott renommé vid kontakterna med utländska delegationer och annat, och har flera års erfarenhet av ämbetet, säger gruppledaren Mattias Karlsson (SD) till SVT utanför riksdagens förstakammarsal.

Inget beslut om förste talman

Däremot har man ännu inte bestämt sig för vilken kandidat man skulle stötta i kampen om talmansposten.

– Vi har inte beslutat någonting när det gäller frågan om förste talman. Vi vet idag inte vilket parti som kandidaterna kommer att representera eller vilka personer det är. Vi vet inte heller vilket block som har bäst förutsättningar att bilda regering. Det hade man kanske kunnat ha en klarare bild av om något av de övriga partierna hade varit beredda att samtal med oss och därmed säkerställt att man har vårt stöd.

Ingen kontakt på partiledarnivå

Socialdemokraterna har meddelat att man inte tänker lägga fram en egen kandidat utan vill ha en blocköverskridande överenskommelse, vad säger du om det?

– Jag tycker det rimliga hade varit att man bjudit in samtliga partier till de här överläggningarna. Vi representerar 1,1 miljoner väljare, att utestänga oss från de här samtalen tycker jag är djupt respektlöst av Socialdemokraterna.

Är det någon som har varit i kontakt med er sedan valet om talmansposten eller regeringsbildningen?

– Inte på partiledarnivå eller högre nivå.

”Rimligt att vi sätter oss ned och diskuterar”

Vad skulle du helst se, en socialdemokratisk eller moderat talman?

– För mig är inte det viktigaste vad partibeteckningen är, det viktigaste är att man förhåller sig till någon typ av princip när man förrättar talmansval och andra viktiga val framöver. Vi har ett nytt parlamentariskt läge där vi har tre stora partier, tre block. Det hade varit rimligt att vi sätter oss ned och diskuterar gemensamt hur vi ska lösa den här typen av situationer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.