SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet. Foto: TT/SVT

Peter Rawet: Ett land med skattetrixande som affärsidé

Uppdaterad
Publicerad

Länder som Luxemburg, Irland, Nederländerna och Storbritannien har blivit experter på skatteplanering, och dagens avslöjande blottlägger de tydliga bristerna inom EU, skriver SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

Medan vissa länder lever på uppfinningar eller naturresurser väljer andra länder att bli värmestuga för skatteplanering. Det finns något för de flesta att bli irriterad på i dagens avslöjande om hur nationen Luxemburg lagligt hjälper bland annat svenska företag att begränsa skatten.

Det är bara att välja irritationsmoment:

Svenska företag i skatteavslöjande

Ett land som lurar skjortan av sina grannländer i EU gemenskapen – och har rätt att göra det.

Företag som trollar bort vinster som skulle kunnat bygga välfärd i Sverige.

Riskkapitalbolag som lagligt tar vinster från skattefinansierade välfärdsbolag, via Luxemburg, och stoppar pengarna – marginellt beskattade – i delägarnas fickor.

”Drar ned brallorna på välfärden”

Först en varning – denna text (som du säkert redan märkt) kan innehålla känsliga och svårsmälta moraliska frågeställningar.

När hela nationer kavlar upp ärmarna för hårt arbete så drar andra länder ner deras brallor med skattetrix. Landet Luxemburg drar ner brallorna på den gemensamma välfärden i länder som Sverige – samtidigt som vi delar ”gemenskapen” på den gemensamma marknaden EU utgör.

De är inte ensamma, det finns också andra länder i EU-gemenskapen som har valt skatten som lockbete. Länder som Irland och Nederländerna ”ställer också upp” när skatten ska minimeras. Från Storbritanniens huvudstad London, världens finanscentrum, går också långa pennigtrådar ut till de forna kolonierna tillika skatteparadisen i Karibien.

”Drift undkomma skatt”

Även om de historier som beskrivs i dagens läcka har några år på nacken så förminskar det inte företagens vilja att undkomma skatt. Till behovstrappans vanliga trappsteg som att andas sova äta och föröka sig måste man också lägga driften att undkomma skatt.

För även om just det avslöjade skatteupplägget via Luxemburg inte är aktuellt för svenska företag längre så har det redan ersatts av andra smarta skattelösningar.

Sedan måste vi ju närma oss den moraliska frågan om företag i alla lägen skall sträva efter att betala så lite skatt som möjligt, eller minska ”skatteavbränningen” som skattekonsulterna kallar det.

De är visserligen företag där vinstintresset skall styra, men det handlar i slutändan om medarbetare och ägare av kött och blod som direkt tjänar på att dra ned på kostnaden för skatt.

Men samtidigt bor de i ett land där de kan köra sina bilar på fina vägar, deras barn ta del av gratis vård och utbildning, och flyger säkert genom det allmänt betalda flygledningssystemet, för att nämna några fördelar vi alla tar del av.

Förvaltar pensionspengar

Pengarna som riskkapitalbolagen förvaltar är ofta pensionspengar. Där finns privata försäkringspengar, men också statliga pensionspengar som AP-fonderna tar hand om. Detta brukar vara något att ”gömma sig bakom”.

Argumentet är ofta att även om skatten är obefintlig så går det till något som gynnar många. Men ska vi ha en situation där företagen väljer vilka skatter de ska betala – bortom vad vi har bestämt genom våra företrädare i allmänna val?

Skattesystemet kan heller inte vara så stelbent att det förhindrar företag att utvecklas, men det måste naturligtvis ställas mot vad som är rimligt. Där finns ett val – pensionspengarna kan investeras där skatteuppläggen är just rimliga precis som det nu mer är ett allmänt krav att inte lägga pensionspengar i något som smutsar ner miljön.

”Brister i EU”

En internationell verklighet, där det finns ett pris för nationer att använda skattetrix som en ”naturresurs” på andras bekostnad är en förutsättning för att komma ur denna katt och råttalek där företagen leker med de nationella skattemyndigheterna.

Dagens avslöjande blottlägger tydliga brister i den gemenskap vi kallar EU som kräver politisk vilja för att förändra. Den knutna näven i fickan måste snabbt bli en näve i bordet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet