• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Margot Wallström och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i Göteborg. Foto: TT

”Wallström ska ge stjärnglans åt Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringserfarenhet, popularitet och kändisfaktor. Det är några av orsakerna till att Stefan Löfven nu vill hårdprofilera Margot Wallström i valrörelsen, skriver SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein.

Men vilken tung ministerpost hon har blivit lovad kommer S-ledaren inte att avslöja förrän efter valet. Efter femton år som EU-kommissionär och särskild representant för FN har Margot Wallström uppnått i det närmaste stjärnstatus inom socialdemokratin.

Hennes envetna nej till att bli partiledare, trots att hon var favorittippad, förstärkte hennes särställning. Att Stefan Löfven nu lyckats locka tillbaka henne ska uppfattas som en fjäder i hatten internt.

Tar hjälp av S-kvinnor

Visserligen tog även Mona Sahlin hjälp av Margot Wallström inför valet 2010 när partiets EU-politik skulle formuleras. Men det var aldrig lika uttalat att planen var att återgå till svensk inrikespolitik. 

– Jag känner ett mycket stort förtroende för Stefan, både som partiledare och förhoppningsvis som statsminister, sa Wallström på pressträffen.

Comebacken har föregåtts av många och långa samtal mellan Wallström och Löfven. Bara det faktum att hon i dag fick presentera ett konkret vallöfte om att satsa en miljard på ett miljömålsprogram, ska signalera att hon har en särskild ställning – tyngre än talespersoner som Lena Hallengren och Ylva Johansson, som sällan får vara med när löften på sjukvårds- och jobbområdet presenteras.

Fungerar som draglok

Under pressträffen framhöll Stefan Löfven att Margot Wallström är en populär förebild hos unga socialdemokrater. Enligt uppgift till SVT visar också partiets hemliga mätningar att den forna socialministern fortfarande kan fungera som draglok i valrörelsen.

– Hon är en av våra främsta politiker, som en källa uttrycker saken.

Att det var en miljönyhet hon fick presentera visar också att Socialdemokraterna vill försöka vässa sin miljöprofil efter det svaga resultatet i EU-valet.

Kan bli utrikesminister

Så vilken post är det då som väntar om det blir en rödgrön valseger? De allra flesta menar att utrikesministerposten ligger närmast till hands men hon har även profilerat sig i just miljöfrågor och jämställdhet.

Eftersom Stefan Löfven lagt stor vikt vid att han inte delar ut några ministerposter i förväg lär ingen av dem avslöja vilken post de har diskuterat. Men att det handlar om en tung ministerportfölj är givet, inte minst för att Stefan Löfven lider brist på partikamrater med regeringserfarenhet. Bland dem som är aktiva i dag handlar det om sex personer – Morgan Johansson, Ylva Johansson, Björn von Sydow, Carin Jämtin, Ibrahim Baylan och Lena Hallengren. 

Frågan är om hon verkligen är så populär och känd bland vanliga väljare att hon kan ge den stjärnglans till valrörelsen som Stefan Löfven och hans partistrateger hoppas på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.